Whisky fra Skotland

Whisky fra Skotland

Ardbeg Distillery => Auchentoshan Distillery => Benromach Distillery => Bowmore Distillery => Bruichladdich Distillery => Bunnahabhain Distillery => Caol Ila Distillery => Clynelish Distillery => Compass Box Whisky => Cragganmore Distillery => Dalwhinnie Distillery => Elements of Islay => Elixir Distillers => Highland Park Distillery => Glen Garioch Distillery => Ian MacLeod Distillers => Glen Scotia Distillery => Glencadam => Glenfarclas Distillery => Glenfiddich => Johnnie Walker => Lagavulin Distillery => James Eadie => Glenlivet Distillery => Glenmorangie Distillery => Glenrothes Distillery => Laphroaig Distillery => Kilchoman Distillery => Littlemill Distillery => Loch Lomond Distillery => Macallan => Mortlach Distillery => Oban Distillery => Monkey Shoulder => Springbank Distillery => Talisker Distillery => Gordon & Macphail => Spearhead Single Grain Whisky => The Aberlour Distillery => The Balvenie => The Famous Grouse => Wolfburn Distillery => False => False => True => Australien => Canada => Danmark => Frankrig => Holland => Indien => Island => Japan => Irland => Mexico => Nord Irland => Tyskland => USA => Skotland => Storbritanien => Sverige => Taiwan => Østrig => Campbeltown => Highland => Islands => Islay => Lowland => Speyside => False => Whisky - Blended => Whisky - Blended Malt => Whisky - Grain => Whisky - Single Malt => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Skotsk whisky

Få lande sidder så tungt på magten over en international spiritus, som skotterne gør over whisky. Fra den kraftigt røgede Islay-whisky over de elegante Lowlands til bløde og fyldige Speysidere – Skotland rummer alt, et whiskyhjerte kan begære, og særligt er den skotske single malt blevet synonym med kvalitet. Single malt er whisky, der er lavet udelukkende på ét destilleri af maltet byg og destilleret på pot stills – og som al whisky (efter EU-lovgivning) lagret minimum 3 år på egetræsfade, der ikke er større end 700 liter. På verdensplan drikkes der dog langt mere blended whisky, som betyder en blanding af single malt whisky og grain whisky. Grain whisky er lidt billigere at producere, da den laves på kolonnekedler og ikke er begrænset til bygmalt, men kan være lavet af andre kornsorter – fx majs eller hvede. Alle tre varianter kan være store smagsoplevelser, hvis kvaliteten er i orden.

Det er svært at bestemme helt nøjagtigt, hvornår den første whisky blev destilleret i Skotland, men man har fundet referencer til ordet helt tilbage fra slutningen af 1400-tallet. Den første whisky har næppe lignet den, vi kender i dag, for den har sandsynligvis været tilsat diverse ting for at forbedre smagen og den har næppe været lagret. I dag er den skotske whisky en stor industri der beskæftiger 10.000 mennesker over hele Storbritannien og har en eksportværdi på 3,8 milliarder pund (2020). Derfor er der i dag strenge regler for produktionen, som skal beskytte hvad der er blevet ét af UKs mest værdifulde varemærker.