Gin og sloegin

De fleste bølger topper på et tidspunkt… lige bortset fra ginbølgen, som tilsyneladende ingen ende vil ta’! Gin er defineret som en spiritus med en dominerende smag af enebær, og de seneste par år har det vist sig, at den ret simple definition kan antage mange skikkelser. I dag bugner hylderne af både de klassiske, sprøde gins med enebærret i fokus, de citrusprægede og friske gins, de eksotiske, de eksperimenterende  og de fadlagrede. Derudover findes der også en verden af gin-likører, både til den søde tand eller til brug i cocktails. Vi surfer bare lykkeligt videre, for ginkategorien synes at blive mere spændende dag for dag.

A Verre => Amrut Distilleries => Audemus Spirits => Beefeater Distillery => Benromach Distillery => Black Friars Distillery => Bombay Spirits Co => Brooklyn Gin => Bruichladdich Distillery => Capreolus Distillery => Citadelle Gin => Copenhagen Distillery => Edinburgh Gin => Eimverk Distillery => FEW Spirits => Four Pillars Distillery => Freimeisterkollektiv => Geranium Gin => Gordon's => Gin Heroes => Ginebra La Republica => Koval Distillery => Helsinki Distilling Company => Hendricks Gin Distillery => Hernö Distillery => Monkey 47 => Moorland Spirit Co => Martin Miller's => Matsui Shuzo => Maison Ferrand => Maison Gelas => Nyborg Destilleri => Oslo Håndverksdestilleri => Reisetbauer => Radius Distillery => J. Rieger & Co. => Rokeby's Half Crown => THE NIKKA WHISKY DISTILLING Co., LTD => Jensen's Gin => Tanqueray => Tarquin's Gin => Tarsier Spirit => The Shed Distillery => Silent Pool => Zuidam Distillers => Sipsmtih Independent Distillers => Spirit of Hven => False => False => Australien => Bolivia => Danmark => England => Finland => Frankrig => Færøerne => Holland => Indien => Irland => Island => Italien => Japan => Norge => Storbritanien => Skotland => Sverige => Spanien => Tjekkiet => Tyskland => USA => Østrig => False => Absint => Agave => Alkoholfri Spiritus => Aperitif => Aquavit => Armagnac => Arrack => Asiatisk Brændevin => Baijiu => Bitter => Brandy => Brandy de Jerez => Brændevin - Diverse => Cachaca => Calvados => Cocktailpakke => Cognac => Cola => Druer => Eau de vie => Frugtvin => Gin => Grappa => Genever => Likør => Læskedrik => Pre-mixed cocktail => RTD => Raicilla => Raki => Risvin og Sake => Rom => Sambuca => Marc og Fine => Smagekasse => Shochu => Spiritus => Spiritus Drik => Tequila => Tilbehør => Tonic => Umeshu => Shots => Vermouth => Vodka => Sirup => Mezcal => Mjød => Ouzo => Pastis => Pisco => Snaps og Akvavit => Sotol => Soju => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Hvad er gin?

Gin er i EU defineret som en spiritus på minimum 37,5% alkohol med enebær som den primære smag. For at kvalificere sig til Dry Gin skal den indeholde under 0,1 gram sukker per liter. En London Gin er ikke, som man kunne tro, en gin fra London, men én, som opfylder en række yderligere krav til produktionen, fx at smagen kommer udelukkende fra destillationen med botanicals, og ikke efterfølgende tilsatte flavours.

Hvordan laves gin?

I de fleste tilfælde starter man med en neutral spiritus. Denne infuseres så med udvalgte urter, frugter, blomster og bær. Her er det kun fantasien, der sætter grænser, så længe den dominerende smag er enebær. Når spiritussen så destilleres, har den taget smag af de tilsatte botanicals. Har man en særligt sart ingrediens, fx viol, kan man skippe infusionen og blot lade alkoholdampene passere gennem ingrediensen i en slags kurv, der er indsat i destillationsapparatet.

Typer af gin

Vi har allerede forklaret Dry Gin og London (Dry) Gin, men det er naturligvis ikke alt. Den mest basale slags gin kaldes compound gin, og laves simpelthen blot ved infusion af botanicals i alkohol, uden den efterfølgende destillation. Det er lidt som når du laver en kryddersnaps derhjemme! Den ses dog sjældent i dag, da det er svært at matche kvaliteten på en god destilleret gin.

Så findes der den store verden af ginlikører, og her er den mest kendte nok sloe gin, som infuseres med slåen efter destillationen. En ginlikør er ”bare” en gin, som efter destillationen er tilsat smag, typisk ved infusion, og som regel en vis mængde sukker. Nogle af vores favoritter er Hepple Sloe & Hawthorne Gin og Audemus Bergamot Gin Liqueur
Endeligt er der fadlagret gin – en disciplin der kræver det rette håndelag for at finde harmonien mellem træ og enebær.