Hvidvin fra Italien, årgang 2024
75 cl · 12% vol
Franco Francesco Piemonte Chardonnay
Hvidvin fra Italien, årgang 2023
75 cl · 13% vol
Cascina Le Doti Langhe Arneis
Hvidvin fra Italien, årgang 2023
75 cl · 13% vol
Di Filippo Grechetto Umbria ØKO
Hvidvin fra Italien, årgang 2022
75 cl · 13,5% vol
Di Filippo Grechetto Umbria No Sulfites Added ØKO
Hvidvin fra Italien, årgang 2022
75 cl · 12,5% vol
Belisario Verdicchio di Matelica Valbona
Hvidvin fra Italien, årgang 2021
75 cl · 13,5% vol
De Angelis Oro Bianco Pecorino DOCG
Hvidvin fra Italien, årgang 2023
75 cl · 12,5% vol
Di Filippo Villa Conversino Bianco ØKO
Hvidvin fra Italien, årgang 2018
75 cl · 13,5% vol
Belisario Verdicchio di Matelica Cambrugiano Ris.
Hvidvin fra Italien, årgang 2022
75 cl · 13,5% vol
Bava Cor de Chasse, Gavi di Gavi DOCG
Vinproduktionen
Noget af det mest iøjnefaldende ved Italien er landets enorme antal af vintyper og druesorter - Italien er ubestridt verdens mest varierende vinland med en endeløs række af små ukendte vindistrikter og druer, som mange aldrig har hørt om.
Italien konkurrerer med Frankrig om at være verdens største vinland. Tidligere var Italien det land, som konsekvent producerede mest vin, men omstillingen til en mere kvalitetsorienteret produktion kombineret med EU-tilskud til braklagte marker har mindsket produktionen med ca. 40 % siden begyndelsen af 80’erne. Til gengæld er vinenes kvalitet uden tvivl øget enormt igennem se seneste 20-30 år. Denne tendens er startet i regioner som Piemonte, Toscana, Friuli-Venezia-Giulia og Trentino-Alto Adige og har siden spredt sig til de fleste andre vinregioner.
Hvidvin fra Italien
Det langstrakte land har store klimamæssige variationer - De nordligste vinzoner er på samme breddegrad som Bourgogne, mens de sydligste er på niveau med Nordafrika. Der er derfor fuldstændig umuligt at generalisere de italienske hvidvine.
Landet er mest kendt for sine tørre hvidvine, og de fleste har nok stiftet bekendtskab med for eksempel Soave fra Veneto eller Trebbiano d’Abruzzo fra Abruzzo.
Der produceres og drikkes ikke kun tørre vinstile i Italien, der findes også halvsøde og søde, hvide dessertvine, primært i Mellemitalien - fx Emilia-Romagna og Toscana, hvor hver zone har sin lokale Vin Santo.
De bedste og mest kendte hvidvine produceres i det nordlige Italien, selvom hvidvin produceres over hele landet. Mod nord er hvidvinene mere rige på syre og mineralitet, mens de sydlige hvidvine har mere fuldmoden frugtsmag og -sødme.
De vigtigste druer
Et utal af forskellige hvidvine er produceret på de velkendte og populære druer - Chardonnay, Pinot Grigio og Sauvignon Blanc, der dyrkes i de fleste vindistrikter, hvor de oftest blandes med Trebbiano eller andre lokale druer.
Italienerne er meget loyale overfor områdets lokale druesorter. Hver vinregion har sin lokale drue, hvilket betyder, at Italien er et enormt spændende vinland at udforske!
Nogle af de mest anvendte grønne druesorter er; Cataratto,Garganega, Glera (Prosecco), Greco, Malvasia Bianca Lunga, Moscato Bianco, Verdicchio og Vermentino.