Hedvin

Sherry, Portvin, Madeira og meget, meget mere!

Blandy’s => Bodega Osborne => Bodegas Barbadillo => Bodegas Tradicion => Camene => Leacock’s Madeira => Martinez Gassiot & Co. => Prats Symington => Quinta do Sagrado => False => False => False => Alkoholfri Vin => Aperitif => Champagne => Cider => Dessertvin => Kirsebærvin => Madeira => Marsala => Montilla-Moriles => Mousserende vin => Orangevin => Rosevin => Portvin => Sherry => Søde Vine => Bual => Catarratto => Druer => Malvasia => Malmsey => Palomino => Pedro Ximenez => Sercial => Terrantez => Tinta Negra Mole => Touriga Nacional => Verdelho => Italien => Portugal => Spanien => Andalusien => Douro => Madeira => Sicilien => Portvin => 1920 => 1950 => 1957 => 1966 => 1967 => 1968 => 1970 => 1979 => 1980 => 1975 => 1976 => 1977 => 1988 => 1990 => 1998 => 1999 => 1995 => 2001 => 2004 => 2007 => 2014 => 2015 => 2016 => 2017 => 2020 =>
Alle priser er inkl. moms

Hvad er hedvin?

Hedvin defineres af EU som et produkt fremstillet på druer og druesprit med en alkoholstyrke på over 15 % og mindre end 22 % - Med andre ord er der tale om en forstærket vin. Forskellige typer af hedvine findes, eller har kunnet findes historisk, over hele verden, men især i varme regioner.

Inden vi rigtig forstod, hvordan bakterier og mikroorganismer fungerede, var tilsætning af sprit en effektiv måde at konservere vinen. Forstærkede vine viste sig også at være meget mere stabile under transport. Derfor blev metoden almindelig i regioner, som handlede meget med vin. Søfarten havde behov for at have drikkevarer ombord, som ikke blev påvirkede af at tilbringe flere måneder til havs, og man provianterede gerne i havnebyer.

Kendte eksempler på vine når havet er vinene ved middelhavskysten i Frankrig, på Sicilien (Marsala), på Cypern (Commanderia), i Spanien (Jerez, Malaga) samt i Portugal (Port, Madeira, Sétubal), Sydafrika, Australien mfl.

De primære produktionsmetoder

Der er tre primære metoder til produktion af hedvin, som adskiller sig ved tidspunktet, hvor druepritten tilsættes:

Gæringen stoppes - Gæringen afbrydes med tilsætning af druesprit (en metode der af og til kaldes “portvinsmetoden”). Denne metode giver en sød vin, eftersom alt sukker endnu ikke er gæret ud. 

Sprit tilsættes den færdige vin - Man lader gæringen afsluttes og så tilsættes sprit /denne metode kaldes af og til for “sherrymetoden”). Her er resultatet en tør vin med høj alkoholprocent, men af og til søder man vinen efterfølgende ved at tilsætte sød vin eller druemost.

Vin de liquer - Anvendes især i Frankrig. Metoden foregår ved at man tilsætter spritten inden gæring, eller lige i begyndelsen af gæringen, hvilket giver en alkoholrig, sød druemost. Eksempler på denne stil er Ratafia i Champagne, Pineau de Charentes i Cognac, Floc de Gascogne i Armagnac og Macvin du Jura.

Portvin 

Portvin produceres i Portugals nordlige del langs Douro-flodens øvre dale, hvor druerne vokser på terrasser på stejle skråninger. Dyrkningsområdet består af tre deldistrikter: Cima Corgo, Baixa Corgo og Douro Superior. 

Portvin produceres ved at tilsætte druesprit, når vinen er nået til et alkoholniveau på ca. 6 %. Når spritten er tilsat, aftappes vinen på fade og sendes normalt til det køligere kystklima i Vila Nova de Gaia, som ligger på den anden side af flodudmundingen fra Porto. Den efterfølgende fadlagring afgør, hvilken portvinsstil vinen får.

Overordnet set kan stilarterne inddeles i 2 hovedgrupper - Ruby Port-stilen (fx Vintage Port, Late Bottle Vintage, Single Quinta Vintage Port og Crusted Port) og Tawny Port-stilen (fx Tawny Reserve/With Indication Of Age og Colheita Port).

Sherry

Ved Atlanterhavskysten i Spanien ligger Jerez, hvor druerne til sherry vokser, og hvor sherryen får sin karakter under lagringen. Årgangsbetegnede sherryvine er mere sjældne. Den typiske metode til lagring af sherry er ved hjælp af solerasystemet, der tillader vinmageren at blande indholdet i sine fade og derved opnå en ensartet vin.

De tørre stilarter er: fx Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado og Oloroso. Der findes desuden også søde sherrystilarter, hvor vinen sødes med koncentreret druemost efter lagringen: fx Cream Sherry. Derudover findes en ekstremt sød version lavet på soltørrede druer kaldet “Vino Dulce Natural”, hvor gæringen afbrydes med sprit. Denne stil laves på Moscatel eller Pedro Ximenez. Vinene kan blive helt tyktflydende som sirup.

Madeira

Madeira er en øgruppe i Atlanterhavet ca. 1.000 km fra Portugals kyst. Madeira er også en temmelig speciel forstærket vin, med høj syre og en helt bestemt karakter, som den får på grund af opvarmning under lagringen.

Vinstilen opstod, da vin, som var blevet sejlet over Ækvator, kom tilbage til øens hovedstad, Funchal, og da opdagede man, at den langsomme opvarmning under rejsen havde givet vinen en fantastisk karamelliseret karakter! 

I dag foregår opvarmning ved hjælp af to metoder: Estufagem, som er den mest almindelige, og som foregår på rustfrie ståltanke, og Canteiro, hvor vinene lagres på loftrum opvarmet af den varme sol. Den gamle metode, hvor fadene blev sejlet over Ækvator og tilbage igen (Vinho Da Roda) blev stadig anvendt i lille udstrækning først i 1900-tallet, men med Madeiras lange levetid findes der stadig nogle af disse vine tilbage, om end de er ekstremt ualmindelige!

Druenavnet skrives på etiketten, og hver druesort angiver forskellige sødmegrader i vinen. Fra tørrest til sødest er det: Sercial, Verdelho, Boal og Malmsey