Rom fra Haiti
70 cl · 43% vol
Clairin Communal
Rom fra Haiti
70 cl · 50% vol
Clairin Le Rocher Haiti
Rom fra Haiti
70 cl · 54,2% vol
Clairin Sajous Haiti
Rom fra Haiti
70 cl · 51% vol
Clairin SonSon Haiti
Rom fra Haiti
70 cl · 49,2% vol
Clairin Ansyen Single Cask DK #CARONI
Rom fra Haiti
70 cl · 52% vol
PROVIDENCE 2019
Rom fra Haiti
70 cl · 52% vol
PROVIDENCE 2020
Rom fra Haiti
70 cl · 49,3% vol
Clairin Ansyen Single Cask #Sarah Dietmayer
Rom fra Haiti
70 cl · 56% vol
Providence Haitian White Rum Dunder & Syrup
Rom fra Haiti
Haiti er ét af de lande i verden med flest destillerier pr kvadratmeter. At lave rom er ikke noget stort, industrielt foretagende, men en baghavegesjæft, der er del af kulturen. Og særligt vigtig er en romtype, der kaldes clairin. Den er altid til stede ved fejringer, ofte ved begravelser og spiller også en rolle i voodoo-ritualer.
Clairin er Haitis native spirit. På mange måder minder den om Rhum Agricole, men clairin er alligevel helt sin egen. Det giver sig selv, at når der findes over 500 små destillerier på Haiti, så er der mange måder at gøre tingene på. Typisk laves clairin på frisk sukkerrørssaft – det gør fx Sajous og Casimir, men til tider også på saft indkogt til sirup, som ved La Rocher og SonSon. Der tilsættes ikke gær – i stedet gærer saften spontant, inden den destilleres på hjemmebyggede destillationsapparater. Normalt vandes clairin ikke ned efter destillationen. Først for nyligt er det blevet muligt at finde clairin uden for Haiti, og romnørder verden over kan nu rejse ud i det nye smagsunivers, clairin har åbnet – for det findes ikke noget andet sted. Nok er clairin en slags rom, men smagen er helt unik.