Smagekasser
Bliv inspireret med vores smagekasser. Vinkasser med forskellige sammensætninger af rød- hvid- & rosévin
Cantine di Ora Valpolicella Ripasso
Spar 420,00 DKK 169,00 DKK v/ 1 stk.
99,00 DKK v/ 6 stk.
Alfaedo Ripasso
Spar 48,00 DKK 159,00 DKK v/ 1 stk.
135,00 DKK v/ 2 stk.
Vinproduktionen
Noget af det mest iøjnefaldende ved Italien er landets enorme antal af vintyper og druesorter - Italien er ubestridt verdens mest varierende vinland med en endeløs række af små ukendte vindistrikter og druer, som mange aldrig har hørt om.
Italien konkurrerer med Frankrig om at være verdens største vinland. Tidligere var Italien det land, som konsekvent producerede mest vin, men omstillingen til en mere kvalitetsorienteret produktion kombineret med EU-tilskud til braklagte marker har mindsket produktionen med ca. 40 % siden begyndelsen af 80’erne. Til gengæld er vinenes kvalitet uden tvivl øget enormt igennem de seneste 20-30 år. Denne tendens er startet i regioner som Piemonte, Toscana, Friuli-Venezia-Giulia og Trentino-Alto Adige og har siden spredt sig til de fleste andre vinregioner.
Rødvin fra Italien
Det langstrakte land har store klimamæssige variationer - De nordligste vinzoner er på samme breddegrad som Bourgogne, mens de sydligste er på niveau med Nordafrika. Der er derfor fuldstændig umuligt at generalisere de italienske rødvine.
I den nordlige del af landet finder vi Valpolicella-vinene. De fleste danskere kender måske Amarone eller Ripasso, der har fundet en helt særlig plads i danske vinelskeres hjerter.
Mod vest ligger pIemonte, som er særlig kendt for Barolo- og Barbaresco-vinene der produceres på Nebbiolo-druen.
Længere mod syd finder vi Toscana, hvor der dyrkes særligt meget Sangiovese, som indgår blandt andet i de kendte vine Chianti og Brunello.
Den sydligste del og øerne er værd at besøge, hvis man er til de fyldige, silkebløde rødvinsstile. Her produceres der meget Primitivo-vin fremstillet på Zinfandel-druen, som den nok mest er kendt som.
Super Toscanere
Super Toscanere er en gruppe af vine primært fra området omkring Chianti Classico, som fik denne betegnelse i 70’erne i den amerikanske presse. I disse vine var anvendt druesorter, som ikke var godkendte eller forekom i forkerte proportioner ifølge den italienske vinlov. I teorien ville disse vine klassificeres som bordvin, men det endte dog med at netop disse vine fik tildelt deres helt egen klassificering.
Den første berømte Super Toscaner, Sassicaia, blev skabt i 1968. Den tiltrak hurtigt opmærksomhed fra vinpressen verden over. Skaren af tilhængere voksede hurtigt og succesen var et faktum!
De vigtigste druer
Nogle af de mest anvendte blå druesorter er; Aglianico, Barbera, Cabernet Sauvignon, Corvina, Merlot, Montepulciano, Nebbiolo, Negroamaro, Nero d’Avola og naturligvis Sangiovese, som er Italiens suverænt mest dyrkede druesort.