Rom fra Trinidad

Compagnie des Indes => Hell or High Water => House of Angostura => Maison Ferrand => Plantation Rum => The Kraken Rum => Velier S.p.A => False => False => Australien => Barbados => Barbados & Venezuela => Barbados/Jamaica => Barbados/Jamaica/Trinidad => Barbados/Mauritius/Fiji => Barbados/Trinidad/Guyana => Barbados/Trinidad/Jamaica/Guyana => Belize => Brasilien => Cape Verde => Caribien => Colombia => Costa Rica => Danmark => Cuba => Den Dominikanske Republik/Venezuela => Dominikanske Republik => Ecuador => El Salvador => Fiji => Frankrig => Ghana => Grenada => Guadeloupe (Frankrig) => Guatemala => Haiti => Guatemala/Belize => Holland => Indien => Guatemala/Trinidad/Barbados/Guyana => Guyana => Indonesien/Jamaica/Trinidad/Reunion => Jamaica => Madagaskar => Japan => Martinique (Frankrig) => Mexico => Nicaragua => Reunion (Frankrig) => Panama => Paraguay => Peru => Seychellerne => Santa Lucia => Thailand => Sydafrika => Trinidad => USA => Venezuela => Venezuela/Nicaragua => Vietnam => Østrig => Barbados/Guyana => Barbados/Guyana/Jamaica => False =>
Alle priser er inkl. moms

Rom fra Trinidad

Trinidad har en interessant romhistorie. I dag ligger der kun ét destilleri: Trinidad Distillers Limited, også kendt som Angostura. Måske tænker du på den berømte bitter med den lidt for store etikette – og det er ganske rigtigt her den laves, men Angostura har lavet rom næsten lige så længe, som de har lavet bitters, og i dag er det et af Caribiens største destillerier. Rommen er lavet på melasse og destilleret på kolonnekedler i den klassiske spanske eller cubanske stil. Men går man et par år tilbage, så var Trinidads romlandskab væsentligt mere mangfoldigt!

Kult-destilleriet Caroni

Det sagnomspundne Caroni Distillery er nu kun en ruin, men det er stadig en vigtig del af fortællingen om Trinidad-rom. Caronis rom er i dag næsten lige så berygtet, som den er berømt, for stilen var… unik. Blandt de smagsnoter, man ofte hører, er ”nylagt asfalt”, ”tjære” eller ”jernbanesveller”. Det er en rigtg hate-it-or-love-it-rom, men sjældenheden og efterspørgslen gør, at det er mest fashionabelt at elske den. I 2004 købte en italiener ved navn Luca Gargano hele det resterende lager (med fade helt tilbage fra 1974) til sit firma Velier, og det er primært herigennem, Caroni er blevet distribueret ud til den hungrende hob af romnørder i nøje afmålte doser. Andre aftappere har naturligvis også tiltusket sig større eller mindre bidder af kagen, og der findes virkelig gode Caronis fra fx Compagnie des Indes, men ingen når Velier-aftapningerne på pris og eftertragtethed.

De jævnlige udgivelser fra Velier stoppede i 2019 med flasken, der bar det tilpas ildevarslende navn The Last. Fra da af fik vi at vide, at det sidste Caroni var øremærket specialaftapninger og serien Employees, der viser tidligere ansatte, affotograferet af Fredi Macarini i destilleriets murbrokker. På én flaske ser man fx Kevon ”Slippery” Moreno, køligt tilbagelænet i en for længst pensioneret kontorstol midt i den indtrængende jungle, på en anden David ”Sarge” Charran, der læner sig op ad et væltet og forrustet arkivskab. Disse portrætter viser ganske konkret den største attraktion ved Caroni: vi løber snart tør og der kommer aldrig mere. Destilleriet er gået til grunde, se selv ruinerne, der er ikke så meget som en gulnet salgsordre tilbage. Det er FOMO manifesteret, og der er ingen tvivl om, at Veliers markedsføring af Caroni har været genial.

Trinidads skjulte perle

I en kort periode husede øen også et andet mystisk og gådefuldt destilleri ved navn Ten Cane Distillery. Rommen fra Ten Cane er, om muligt, endnu sjældnere end Caroni, for det var kun (mere eller mindre) aktivt i cirka 10 år. Det lavede rom på frisk sukkerrørssaft, og brugte ovenikøbet pot stills. Dermed skilte Ten Cane sig ret meget ud fra øens anden rom, Angostura, der er gæret på melasse og destilleret på kolonnekedler.  Desværre var markedet ikke klar til Ten Cane. Først forsøgte man at redde brandet ved at flytte produktionen til Foursquare på Barbados, men kun 2 år senere blev Ten Cane afviklet.

I dag er rommarkedet et helt andet. Når Ten Cane en sjælden gang dukker op, så sælger det aldeles uden problemer.