Islay

Røget og urøget whisky fra Islay - Skotland

Ardbeg Distillery => Bowmore Distillery => Bruichladdich Distillery => Bunnahabhain Distillery => Caol Ila Distillery => Elixir Distillers => Elements of Islay => James Eadie => Ian MacLeod Distillers => Gordon & Macphail => Laphroaig Distillery => Kilchoman Distillery => Lagavulin Distillery => The Single Malts of Scotland => False => False => Skotland => False => Whisky - Blended Malt => Whisky - Single Malt =>
Alle priser er inkl. moms

Whisky fra Islay

Øen Islay (udtales eye-la), som ligger ud for den skotske vestkyst, er berømt for sin whisky – og særligt den røgede. Per 2021 ligger der 10 aktive destillerier. Det nyeste er Ardnahoe, som åbnede i 2018. Det legendariske Port Ellen lukkede i 1983, men blev genfødt i 2020.

Islay er den femte største skotske ø, og var i 1200-tallet hjemsted for The Lord of the Isles, en gammel adelstitel, som havde sit hovedsæde tæt ved byen Port Askaig.

Man kan enten sejle eller flyve til øen, og Islay er blevet et populært turistmål – ja nærmest en pilgrimsfærd for whiskyelskere verden over, som flokkes hertil for at besøge yndlingsdestilleriet, stikke en finger i tørven og bare mærke øens helt særlige stemning.

Det ældste destilleri på øen (og måske i hele Skotland) er Bowmore, som ligger i byen af samme navn. Her finder man godt med røg, men lidt mindre end hos de tre ”south shore”-destillerier, Lagavulin, Laphroaig og Ardbeg. De kaldes også Kildalton-destillerierne efter det gamle kors fra år 800, som står en håndfuld mil mod nordøst.

Den fyldige og godt røgede whisky fra Lagavulin er én af øens mest populære, og især berømt er den ikoniske 16-år-gamle single malt. Core rangen er ikke ret stor, og Lagavulin er heller ikke nem at finde hos de uafhængige aftappere, selvom den af og til dukker op hos fx Elements of Islay. Destilleriet blev grundlagt af John Johnston i 1816 og ejes i dag af Diageo.

Året forinden, i 1815, åbnede Laphroaig. Den kraftige, maritime og medicinske stil deler vandene, og måske derfor har Laphroaig mange die-hard fans, som blandt andet samles i klubben Friends of Laphroaig.

En populær historie fortæller, at Laphroaig var en af de få skotske whiskies, som fortsat måtte sælges under Forbudstiden i USA. Det var nemlig lykkedes destilleri-manageren, Ian Hunter, at overbevise den amerikanske toldmyndighed om, at whiskyens kraftige noter af jod og tang havde særligt medicinske egenskaber.

Ardbeg er et andet destilleri med kultstatus og en skare af hardcore fans. Ardbeg har både en imponerende core range og enormt eftertragtede limited editions, og særligt omkring den årlige Ardbeg Day går bølgerne højt når horder af whiskyfans kæmper for at sikre sig en flaske af årets specielle udgave. Ligesom Laphroaig åbnede det i 1815, og det ejes i dag af det franske luksusvarekonglomerat, Louis Vuitton Moët Hennessy.

Øens enfant terrible er det progressive Bruichladdich, som eksperimenterer meget med både malt og fade. De står bag kult-whiskies som den superrøgede Octomore, men er også ét af de få destillerier på øen, som laver helt urøget whisky.

Caol Ila er øens største destilleri, og har altid været én af hovedleverandørerne til det berømte blend, Johnnie Walker. Derfor har det altid været en relativt lille del, der tappes som single malt, da produktionen simpelthen skal bruges andetsteds. I dag er det dog ikke svært at finde god Caol Ila, da den mellemrøgede whisky fra Islays gigant er blevet en favorit blandt uafhængige aftappere som fx Gordon & MacPhail og Elements of Islay.

Lidt nord for Caol Ila ligger Bunnahabhain (udtales bu-na-hah-ven). Her er stilen, som nok ganske unikt for Islay, primært ikke-røget. I 2018, fx, lavede man 65% urøget whisky, men det er dobbelt så meget som året forinden. Fra begge destillerier kan man kigge over til naboøen Jura.

Kilchoman er øens ”farm distillery”. Det blev grundlagt i 2005 og kan selv producere cirka 30% af den malt, det behøver. Faktisk styrer de så vidt muligt hele processen selv, inklusiv aftapning – og det er ret usædvanligt for et moderne destilleri, hvor man ofte lagrer off-site.