
Stenfrugt

Tropisk frugt

Floral / blomstret

Varme krydderier
Smag / Krop / Fylde
Syre
Sødme
Orangevin fra Rumænien, årgang 2023
75 cl · 12,5% vol
La Sapata Feteasca Regala Orange ØKO
Orangevin fra Spanien
75 cl · 13,5% vol
Barbadillo Tamarix Orange ØKO
Orangevin fra Østrig
75 cl · 11,5% vol
Weinhof Uibel OMG ØKO
Orangevin fra Frankrig, årgang 2022
75 cl · 14% vol
Becker Gewurztraminer Vin Nature Orange ØKO
Orangevin fra USA, årgang 2019
75 cl · 11,3% vol
Goodfellow Lewman Vineyard Pinot Gris Orange
Orangevin fra Portugal, årgang 2021
75 cl · 11,5% vol
Bojador Branco Vinho De Talha Amphora
Orangevin fra Frankrig, årgang 2023
75 cl · 13% vol
Becker Pinot Gris Vin Nature Orange ØKO
Hvad er Orangevin?
Forenklet sagt er Orangevin en hvidvin, der er fremstillet på “rødvinsmetoden”. Der er altså tale om en hvidvin, produceret på grønne druer, hvor drueskallerne inkluderes i gæringsprocessen så farve og smag ekstraheres fra skallerne.
Det giver en fantastisk kompleks hvidvinsstil, som ofte falder i rosé-elskernes smag, med noter af orangeskal og krydderier. Det kaldes “organgevin” da vinen typisk har en orange eller dyb gul farve grundet mostens kontakt med drueskallerne under gæringen, samt evt.oxidering af vinen under lagringen.
En helt anderledes smagsoplevelse!
Er der tale om en ny vinstil?
Selvom man de seneste år har oplevet en stigende interesse inden for orangevin, så er vinstilen, på trods af hvad medierne fremlægger, ikke et nyopfundet fænomen.
Det er formodentlig sådan hvidvin blev produceret oprindeligt, og det er faktisk en vinstil, der har har en tusinde år lang tradition i bl.a. Georgien, Tyrkiet, Grækenland, Spanien, Portugal og Italien.
Orangevin til maden
Vinstilen er kendetegnet ved en stor smags- og strukturmæssig spændvidde, så det er ikke helt nemt at generalisere, når det gælder mad og vin sammensætning. Få generelle retningslinjer kan man dog opstille for at opnå det gode mad- og vinmatch.
Da der er tale om en tør, kompleks “hvidvin” med god intensitet, som ofte har en lille smule tannin pga. kontakten med drueskallerne under gæringen, skal man ikke være nervøs for at parre orangevinen med en kødret. Prøv eksempelvis noget lyst kød som kylling, vildtfugl eller kannin - Gerne fede retter med let krydret smag.