Hvidvin

Se vores udvalg af hvidvin fra hele verden...

Antoine et Laurent Robin => Bachelder Niagara => Domaine des Riottes => Maison Capitain-Gagnerot => Norman Hardie Wines => Pierre Jean Villa => PlumpJack Estate Winery => Laurent Fayolle => Woodward Canyon Winery => False => Chardonnay => Marsanne => Viognier => Bourgogne => Californien => Ontario => Rhone => Washington => False => 2020 => 2022 => 2021 => 2019 => 2013 => False => Canada => Frankrig => USA => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Et bredt udvalg af hvidvine fra hele verden

Hos Juul's Vin & Spiritus har vi et bredt udvalg af hvidvine fra hele verden. Vi stræber efter at imødekomme enhver smag og at levere de bedste vine til prisen.

Hvidvin er jo ikke rigtig hvidt

Hvis du halverer en vindrue vil du opdage at frugtkødet er næsten helt farveløst, og at alt farvepigmentet sidder i druens skal - Uanset om der er tale om blå eller grønne druer.

Til hvidvinsproduktion anvendes oftest grønne druer. Så den lille smule gule eller grønlige farve, som du kan finde i hvidvinen stammer altså fra den smule pigment fra de grønne drueskaller. Fjerner man drueskallerne fuldstændigt, hvilket man altid gør, når man skal lave hvidvin på blå druer, får man en næsten farveløs vin som resultat. Hvidvin fremstillet på blå druer  kaldes Blanc de Noirs. Udtrykket er fransk og betyder hvidt af sorte. Det bruges især i Champagne.

Til rødvinsproduktion vil man derimod gerne have fat i farvepigmenterne i de blå drueskaller, så de inkluderes under gæringen. Når man laver rødvin formår man at ekstrahere pigmenterne fra drueskallerne, hvilket farver vinen rød eller lilla.

Når man derimod skal lave rosévin har man typisk begrænset skalkontakt under gæringen, så man får en blidere eller kortere farveekstrahering.

Druernes personlighed

Hvert land har deres helt egen vinkultur, deres egne traditioner og dermed deres egen fortolkning af, hvordan druen skal komme til udtryk i vinen. Nogle klimaer er også bedre egnet til specifikke druer, mens andre druer trives overalt i verden!

Og så er der naturligvis druesorterne selv - De har også hver især deres egen personlighed og sætter dermed deres eget unikke smagspræg på en vin.

Vi har en særlig kærlighed til Riesling, som viser sig fremragende fra sin søde side, lige såvel som når den er helt frisk og tør! I Tyskland er de særligt dygtige til at harmonere Riesling-druens høje syre med sødme, så vinen fortsat fremstår rank og lækker.

Chardonnay er en særlig populær over hele verden.  Den er yderst eftertragtet og er formodentlig mest kendt fra Bourgogne, hvor dens cremede karakter kommer særligt godt til udtryk.

Sauvignon Blanc som får en liflig stikkelsbær-karakter i Frankrigs Sancerre-vine, men får en læskende smag af stenfrugt i New Zealand.

Pinot Gris er faktisk en farvemutation af den berømte Pinot Noir-drue. Pinot Gris betyder ‘grå drue’ og er navngivet således da man faktisk kan lave svagt rødfarvede vine på denne druesort. Skallen indeholder en smule farvepigment, men er absolut mest almindelig i hvidvine.

Hvidvin til maden

Det er ikke altid nemt at vælge den rigtige vin til et måltid. Mad og vin sammensætning kan være en kunst, men der er et par tommelfingerregler, som man kan forholde sig til, når vinen skal spille sammen med maden.

Maden på tallerkenen skal så vidt muligt matche strukturen, aromaen og intensiteten i vinen. Skaldyr imødekommes godt af en lettere hvidvin (måske endda med et hint af lidt sødme), mens en lidt tungere ret som fjerkræ eller fisk stegt på skindet er bedre akkompagneret af en fadlagret hvidvin. 

Det handler om at opnå balance i sin mad og vin sammensætning. Kan din ret imødekomme og bære hvidvinens smagsnoter, syre og intensitet har du opnået en harmonisk sammensætning