Champagne og andre bobler

Stort udvalg af mousserende vin - Alt i Champagne, Cava, Prosecco, Crémant, Sekt og mere...

Anna Spinato Winery => Bacio Della Luna => Cascina Fonda => Castell de Sant Pau => Caves Maria Rigol Ordi => Champagne Bollinger => Champagne Krug => Champagne Laurent Perrier => Champagne M. Brugnon => Champagne Perrier-Jouët => Champagne Ruinart => Champagne Taittinger => Domaine Jean Becker => Frederiksdal Kirsebærvin => Hjelm Vingård => Moët et Chandon => Palmer & Co. => Veuve Clicquot => Weingut Graf Neipperg => Paul Sapin => Schlossweingut Graf Hardegg => False => False => True => False => Alkoholfri Vin => Aperitif => Champagne => Cider => Dessertvin => Madeira => Kirsebærvin => Marsala => Mousserende vin => Montilla-Moriles => Orangevin => Portvin => Rosevin => Sherry => Søde Vine => Brachetto => Chardonnay => Glera => Merzling => Moscato => Moscato Giallo => Macabeo => Pinot Noir => Riesling => Stevnskirsebær => Pinot Meunier => Pinot Nero => Trepat => Danmark => Frankrig => Italien => Spanien => Tyskland => Østrig => Alsace => Champagne => Katalonien => Lolland => Møn => Niederösterreich => Piemonte => Prosecco => Triveneto => Veneto => Württemberg => 1976 => 1979 => 1985 => 1987 => 1996 => 1997 => 1999 => 2003 => 1995 => 2011 => 2005 => 2006 => 2007 => 2008 => 2009 => 2010 => 2013 => 2014 => 2015 => 2016 => 2017 => 2018 => 2020 => 2012 => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Et bredt udvalg af mousserende vine fra hele verden

Hos Juul's Vin & Spiritus har vi et bredt udvalg af mousserende og perlende vin fra hele verden. Vi stræber efter at imødekomme enhver smag og at levere de bedste bobler til prisen.

Vi hos Juul’s Vin & Spiritus er enormt stolte af vores nære samarbejde med spændende champagnehuse som Brugnon og Palmer & Co, der laver nogle helt exceptionelle vine. Vi handler direkte med producenterne og springer derved en masse mellemled over, så vi kan tilbyde dig de skønne bobler til fantastiske priser!

Champagne er ikke en fællesbetegnelse for bobler

Champagne er en mousserende vin opkaldt efter distriktet af samme navn, der ligger i det nordøstlige Frankrig. Champagne-vin, med sin høje standard, anses på verdensplan som de absolut bedste mousserende vine. Champagne forbindes ofte med noget man drikker nytårsaften, til bryllupper og andre festlige lejligheder. Dette er muligvis også årsagen til at “champagne” ofte bliver brugt som fællesbetegnelse for mousserende vine som Asti, Cava, Crémant og Prosecco - Dette er en fejl, da champagne udelukkende kommer fra Champagne-regionen. 

Champagnemetoden - Den traditionelle metode

Med mousserende vine menes vin med et kuldioxidindhold på minimum 3,5 atmosfære. Normalt 5-6 atmosfære. Vine med lavere tryk og derfor færre bobler kaldes perlevin på dansk.

Kuldioxid kan tilføres vinen på forskellige måder. De forskellige fremstillingsmetoder starter normalt med en nygæret tør hvidvin. Den mest anerkendte fremstillingsmetode er den traditionelle metode - Også kaldet Champagne-metoden. I Champagne kaldes den for “Métode Champeniose”, men det er et beskyttet navn. I resten af verden bliver den kaldt den traditionelle eller klassiske metode på diverse sprog. 

Ved den traditionelle metode skaber man bobler i vinen ved at tilsætte gær og sukker til en tør vin efter den er kommet på flaske. Vinen får derved lov at gærer for anden gang, hvilket danner kulsyre og tryk i flasken. En anden udbredt metode er Cuvée Close, hvor denne andengæring foregår i tryktanke.

Champagndruerne

I Champagne-regionen findes en helt særlig kalkholdig jordbund og et køligt klima, der begge præger den færdige vin. De tre hoveddruer anvendt til champagne er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, men det tillades faktisk at tilsætte andre hvide druer som Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc og Pinot Gris - men disse druesorter udgør en ekstremt lille andel af Champagnes vinstokke.

Vintage og Non-vintage champagne, hvorfor?

Det kolde klima i Champagne er med til at variationerne mellem årgange kan være store. Dette er en af grundene til, at traditionen med at blande vine fra forskellige årgange er opstået. 

Non-vintage champagne er netop denne blandingsvin. Selvom den anses som en mere “almindelig”, prisvenlig champagne, så har den til opgave at repræsentere huset, hvorfra den kommer. Non-vintage champagner har til formål at smage ens uanset hvilket år den er udgivet, og derved give køberen en smagsgaranti, der afspejler husets stil og karakter.

Vintage champagne (Dvs. champagne fra én årgang) laves kun på de bedste år. Vintage champagne anses for at være bedre champagner, og er ekstremt eftertragtet blandt vinelskere, grundet deres unikhed og årgangsspecifikke karaktertræk.

Bobler i flasken blev anset som et problem

De kolde vintre i Champagne havde en tendens til at standse gæringen, som begyndte igen om foråret, når det blev varmere. Længe blev det anset som et problem, eftersom kuldioxiden, som dannes under gæringen, førte til, at flaskerne eksploderede om foråret pga. det høje tryk.

Det var først da britiske glashåndværkere udviklede de mere holdbare flasker, som vi kender idag, at det blev muligt at lave mousserende vin.

Crémant

Crémant er betegnelsen for fransk mousserende vin produceret på den traditionelle fremstillingsmetode (Udenfor Champagne-regionen). Blandt andet produceres Crémant i Alsace, Bourgogne og Loire. Reglerne for produktion er de samme i alle Crémant-regionerne, men de tilladte druesorter varierer fra region til region.

Cava

Cava er betegnelsen for mousserende vin i Spanien. Oprindeligt var ‘Cava’ navnet på fremstillingsmetoden og ikke et område, men siden EU’s regler kræver at appellationer er knyttet til en geografisk oprindelse, blev reglerne for Cava lavet om. 

Ca. 90% af al Cava produceres i Catalonien. Øvrige regioner, som producerer Cava er; Aragón, Baskerlandet, Extremadura, La Rioja, Navarra og Valencia. Man skal anvende den traditionelle metode, og de anbefalede druesorter er Parellada, Macabeo og Xarel-Lo. 

Prosecco

Prosecco er en enklere italiensk mousserende vin fra Veneto og Friuli i det nordøstlige Italien. Vinene laves på den aromatiske druesort Glera (tidligere kaldet “Prosecco”) og fremstilles på mere simple, moderne fremstillingsmetoder. 

Sekt

Sekt er betegnelsen for mousserende vin fra Tyskland og Østrig. Tyskland er faktisk blandt de lande i verden, som har det største forbrug af mousserende vin, og derfor eksporteres der meget lidt Sekt. 

Sekt af meget høj kvalitet fremstilles på den traditionelle metode, men de fleste fremstilles på tank med mere simple metoder.

Sødmegrader for mousserende vine

Mousserende vin laves med forskellige sødmegrader. Benævnelserne for sødme (på en skala fra tørrest til sødest) er: Brut Nature/Non-Dosage, Extra Brut, Brut, Extra Dry/Extra Sec, Dry/Sec/Seco, Semi-Dry/Demi-Sec og Doux/Sweet/Dulce.

‘Brut’ er den mest almindelige stil, og det som traditionelt anses for at være ‘tør’ champagne. 
For Prosecco er den mest almindelige stil ‘Extra Dry’. Bemærk at ‘Brut’ faktisk generelt set er mere tør end ‘Extra Dry’, da Brut-stilen har færre gram sukker per liter.

Tyske og østrigske mousserende vine med betegnelsen ‘Trocken’ har faktisk betydeligt mere sukker per liter end ‘Brut’. Selvom “Trocken” betyder “tør”, så svarer Trocken Sekt faktisk til en Sec eller Demi-Sec champagne.