Pinot Gris

Se vores udvalg af Pinot Gris-vine her...

Castel Torre => Domaine Jean Becker => Elk Cove Vineyards => Pike Road Vineyard => Weingut Stallmann Hiestand => Weinhaus Heger => False => False => Arneis => Chardonnay => Chenin Blanc => Gewürztraminer => Grauer Burgunder => Grechetto => Grüner Veltliner => Macabeo => Muscadet => Muscat => Pinot Blanc => Pinot Grigio => Pinot Gris => Pinot Noir => Riesling => Sauvignon Blanc => Semilion => Sylvaner => Trebbiano di Romagna => Verdejo => Verdicchio => Viognier => Viura => Weisser Burgunder => False => Frankrig => Italien => Tyskland => Usa => Alsace => Baden => Oregon => Rheinhessen => Triveneto => 2012 => 2015 => 2017 => 2016 => 2018 => 2019 => yes =>
Alle priser er inkl. moms

Den lyserøde vindrue

Pinot Gris er en meget udbredt og virkelig populær hvidvinsdrue, som er ret unik, da man faktisk kan lave svagt rødfarvede vine på denne druesort. Forklaringen er at skallen indeholder en del farvepigment. Inkluderes drueskallerne under gæringen kan man formå at ekstrahere en lille smule farve, som giver en hvidvin med et sagte lyserødt skær. 

Druen er en farvemutation af den kendte Pinot Noir-drue, hvilket forklarer den grålig-lyserøde farve - Deraf navnet, der betyder “grå drue”. Druen anvendes trods farven i drueskindet til at lave hvidvin i klassisk forstand på.

Druen har opnået stor popularitet de seneste årtier, hvilket har vundet den en vis udbredelse også i Californien, Australien og New Zealand!

Forskellig fra land til land

 Den kaldes ‘Pinot Grigio’ i Italien og ‘Grauburgunder’ i Tyskland. I Alsace er sorten tidligere kendt under navnet ‘Tokay’ - En af de 4 ædle druesorter.

Pinot Gris, som druen kaldes i Frankrig, er en af de mest frygtede druesorter til blindsmagninger, da netop denne drues karakteristika kan være så forskellig afhængigt af hvor den er dyrket og hvordan den vinificeres. 

Selve druen har mere duft og smag, men mindre syre end sin artsfælle ‘Pinot Blanc’, og kan derfor beskrives som mere frugtagtig og rund i smagen. 

Pinot Gris til maden

Det er svært at definere den specifikke Pinot Gris-karakter, men de mest almindelige smagsnoter er nødder, honning, krydret, eksotisk frugt, pære og blomster. 

Druen adskiller sig meget fra andre populære hvidvinssorter, som Riesling og Sauvignon Blanc grundet dens lave syreindhold, som gør til et bedre match til skaldyr og fjerkræ. Det kan være en kunst at sammensætte vin og mad, men som hovedregel er hvidvin med høj viskositet og behagelige blødhed egnet til mange retter - Kraftige fiskeretter, gåselever og fjerkræ med cremede saucer!
En stor og fyldig Grauburgunder passer faktisk perfekt sammen med lyst kød - Som for eksempel kalv- eller svinekød, endda vildfulge som fasan eller agerhøne. 

Alternativer til Pinot Gris eller Pinot Grigio

Hvis du har opdaget at du er særligt glad for Pinot Gris, så er det måske værd at eksperimentere med at afprøve Pinot Gris-vine fra forskellige steder i verden.

Er du særligt glad for de friske og florale hvidvine, måske med lidt mere syre, så er der en masse druesorter, som du kan udforske!

Prøv eksempelvis Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, eller Grüner Veltliner fra Østrig, der alle har en blomstret, velduftende karakter. Søger du et friskere alternativ til en madvin, så Riesling et rigtig godt bud.