Whisky fra Skotland
70 cl · 40% vol
Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Cask Finish
Whisky fra Skotland
70 cl · 40% vol
Tomintoul 12 Years Oloroso Sherry Limited Edition
Whisky fra Skotland
70 cl · 46% vol
Strathisla Distillery Labels 2009 Btld 2024
Whisky fra Skotland
70 cl · 43% vol
Glenmorangie The Lasanta 15 Years Old
Whisky fra Skotland
70 cl · 46% vol
Glenmorangie The Nectar 16 Years Old
Whisky fra Skotland
70 cl · 48,2% vol
Talisker The Wild Blue
Blended Whisky fra Skotland
70 cl · 40% vol
Pigs Nose Blended Scotch Whisky
Whisky fra Skotland
70 cl · 48,6% vol
Talisker Parley - Wilder Seas
Whisky fra Skotland
70 cl · 56,2% vol
Springbank 12 Years Cask Strength September 2024
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
Skotsk whisky
Få lande sidder så tungt på magten over en international spiritus, som skotterne gør over whisky. Fra den kraftigt røgede Islay-whisky over de elegante Lowlands til bløde og fyldige Speysidere – Skotland rummer alt, et whiskyhjerte kan begære, og særligt er den skotske single malt blevet synonym med kvalitet. Single malt er whisky, der er lavet udelukkende på ét destilleri af maltet byg og destilleret på pot stills – og som al whisky (efter EU-lovgivning) lagret minimum 3 år på egetræsfade, der ikke er større end 700 liter. På verdensplan drikkes der dog langt mere blended whisky, som betyder en blanding af single malt whisky og grain whisky. Grain whisky er lidt billigere at producere, da den laves på kolonnekedler og ikke er begrænset til bygmalt, men kan være lavet af andre kornsorter – fx majs eller hvede. Alle tre varianter kan være store smagsoplevelser, hvis kvaliteten er i orden.
Det er svært at bestemme helt nøjagtigt, hvornår den første whisky blev destilleret i Skotland, men man har fundet referencer til ordet helt tilbage fra slutningen af 1400-tallet. Den første whisky har næppe lignet den, vi kender i dag, for den har sandsynligvis været tilsat diverse ting for at forbedre smagen og den har næppe været lagret. I dag er den skotske whisky en stor industri der beskæftiger 10.000 mennesker over hele Storbritannien og har en eksportværdi på 3,8 milliarder pund (2020). Derfor er der i dag strenge regler for produktionen, som skal beskytte hvad der er blevet ét af UKs mest værdifulde varemærker.