Et udvalg af drinks og cocktails med rom

Vores mentale billede af rom er så tæt forbundet med tropiske sandstrande, at vi næsten tager det for givet, at rom danner basis for en million eksotiske cocktails. Alligevel er det en lille håndfuld klassikere, som synes at dominere den kollektive cocktailbevidsthed. Mojitoen, Piña Coladaen og særligt neoklassikeren Dark n’ Stormy. Men rom kan meget, meget mere. Vi har lavet en liste over nogle af vores foretrukne cocktails med rom, både (gode) gamle travere og de lidt mere obskure.

Daiquiri (klassisk)

Katrin Reitz fra La De Da Bar
bytter sukkersirup ud med tonkabønnesirup i
sin daiquiri-variation, "Pacifique".

Kategori: frisk og læskende

Glem alt om blender og jordbær. Den originale daiquiri er i al sin enkelhed tæt på perfektion.

Glas: Coupe- eller martiniglas, afkølet.
Garnish: Ingen.

Sådan gør du: Alle ingredienser shakes med masser af is og sies (brug evt. en fine strainer) over i et afkølet coupeglas. Ingen garnish – det er helligbrøde!

Variationer: Den klassiske daiquiri er et perfekt ”blankt lærred” – du kender allerede Strawberry-udgaven, men prøv også at bytte (lidt af) siruppen ud med orgeat, curacao, falernum, honning eller ingefærsirup. Giv den en god dosis Jamaica-rom eller Plantation Pineapple.


Piña Colada

Kategori: Cremet luksus

Man kan næsten høre sangen for sig, ikke?

  • 6 cl hvid rom, fx Veritas
  • 4,5 cl ananassaft
  • 3 cl Coco Lopez
  • 1,5 cl friskpresset limesaft

Glas: Højt og fancy!
Garnish: Fx ananasblade.

Sådan gør du: Blend alle ingredienser med is og server. Kan også shakes og serveres over knust is. 3

Variationer: Prøv at tilsætte en lille smule Amaro Lucano eller Grøn Chartreuse.


Barbados Rum Punch

Kategori: frisk og læskende

En opskrift fra tiki-mekka, Smuggler’s Cove

  • 6 cl Barbados-rom, fx Plantation Grande Reserve
  • 3 cl frisk limejuice
  • 3 cl rørsukkersirup
  • 1 dash bitters, fx The Bitter Truth Old Time Aromatic Bitters

Glas: Highball.
Garnish: Friskrevet muskatnød.

Sådan gør du: Alle ingredienser shakes med masser af is og sies over i et glas fyld med knust is. Riv en lille smule muskatnød over toppen.

Variationer: Prøv den også med Jamaica-rom som fx Plantation Xaymaca.


Mojito

Kategori: frisk og læskende

En drink som mange bartendere elsker at hade. Men når den er lavet ordentligt, så kan mojitoen alligevel charmere de fleste!

  • 6 cl hvid rom, fx Plantation 3 Stars
  • 2 cl friskpresset limejuice
  • 2 cl sukkersirup
  • 8 mynteblade
  • Danskvand

Glas: Highball.
Garnish: Mynte.

Sådan gør du: Myntebladene stødes Ganske let I bunden af en shaker sammen med rom og sukkersirup. Tilføj limejuice og is og shake. Si over i et glas med frisk is og top med danskvand. Pynt med mynte.


Jungle Bird

Kategori: Juicy med kant

Et strejf af bitterhed giver kant og mystik til en ellers velkendt blanding af rom, ananas og limesaft.

Glas: Highball eller dit fedeste tiki-krus!
Garnish: Ananasblade, mynte eller citrusskiver.

Sådan gør du: Shake alle ingredienserne med is og si dem over i et glas med knust is. Garnish. En Jungle Bird kan med fordel blendes med is og serveres uden at sies.

Variationer: En knivspids salt i cocktailen fungerer godt. Du kan også bytte rommen ud med tequila. Er du ikke til det bitre, så prøv at bytte Gran Classico ud med Ancho Reyes Chili Liqueur eller Curaçao og skru lidt ned for sukkersiruppen.


Rum Manhattan

Kategori: mørk, boozy og kompleks

Den amerikanske whiskey har en seriøs udfordrer i rom, som giver denne Manhattan-variant dybde og power.

Glas: Coupe, afkølet.
Garnish: Appelsinskal.

Sådan gør du: Alle ingredienser omrøres med is i en shaker eller mixing-glas. Si over i det afkølede glas, og twist appelsinskallen over glasset.


Frontera Old Fashioned

Kategori: mørk, boozy og kompleks

Almindelig sukkersirup byttes ud med sød og cremet Pedro Ximenez for at give drinken dybde og noter af rosin, figner og melasse.

Glas: Lowball.
Garnish: Twist af appelsinskal.

Sådan gør du: Ingredienserne omrøres med is og straines. Twist appelsinskallen over glasset og læg den kunstfærdigt i.


Mai Tai

Kategori: Læskende og kompleks

Den ubestridte konge af tiki, et flydende ikon, som indkapsler alt hvad der er fantastisk ved eksotiske cocktails: på én gang frisk og læskende, dyb, potent og fascinerende. Det er også en cocktail, hvor der er rig mulighed for at lege med rom-blandingen for at skabe forskellige udtryk

Glas: Lowball eller dit vildeste tiki-mug!
Garnish: Mynte og en halv, presset lime.

Sådan gør du: Shake alle ingredienser grundigt med is og si cocktailen over i et glas med knust is. Garnish med mynte og den halve lime, så det ligner en palme på en trope-ø (med lidt god vilje).

 

Du kan også købe vores Mai Tai-pakke her!


Daisy of Santiago

 Kategori: Frisk og læskende

Rom og lime får selskab af gul Chartreuse i en virkelig velkomponeret Daiquiri-variation!

  • 6 cl ulagret rom, fx Veritas
  • 1 cl gul Chartreuse
  • 3 cl friskpresset limejuice
  • 1,5 cl sukkersirup

Glas: Coupe, afkølet.
Garnish: fx et par mynteblade - eller bare au naturel.

Sådan gør du: Shake alle ingredienser grundigt med is og fine-strain cocktailen over i et afkølet coupeglas.


Kingston Negroni

Kategori: Kraftig og bittersød

Milano møder Kingston i negroniens caribiske fætter. Masser af smag og power, med en bittersød eftersmag der opfordrer til endnu en tår. Og endnu en. Og…

  • 3 cl jamaicarom, fx Hampden Estate 8 Years Old
  • 3 cl sød vermouth, fx Atamán Vermouth
  • 3 cl bitter/aperitivo, fx Gran Classico eller Rondo Biostilla

Glas: Lowball.
Garnish: En skive eller twist af appelsin.

Sådan gør du: Ingredienserne omrøres med is og sies over i et glas med frisk is. Twist appelsinskallen over glasset og læg den kunstfærdigt i.


Tekst af: Niklas, Juul's Vin & Spiritus
niklasm@juulsengros.dk