keyboard_arrow_down

9 drinks med whisky


De fleste starter deres rejse ind i whiskyens vidunderlige verden med at drikke den sammen med en mixer: blandet op med noget, som fortynder den høje alkohol og måske camouflerer lidt af smagen, som jo (helt ærligt) godt kan kræve lidt tilvænning. Senere begynder de at drikke whisky rent og når muligvis et punkt, hvor de kun drikker den rent – og måske endda synes, at alt andet er forkert! Men lige om hjørnet venter det næste skridt på vejen til whiskyvisdom, den sande åbenbaring: at god whisky er godt både rent og i cocktails.

Alright, det er da synd at drukne en gammel Benromach i cola, men i en vellavet cocktail skinner spiritussens kvalitet tydeligt igennem og derfor er vi ikke bange for at bruge the good stuff i en drink.

Vi har samlet en liste over drinks med whisky, som vi synes alle whiskyelskere burde prøve. De fleste er meget nemme at lave så længe du husker, at hvis du putter kvalitet i, så får du kvalitet ud!

 


Whisky sour med Nikka Whisky

De fleste laver en whisky sour med bourbon, men den japanske Nikka From the Barrel er et enormt spændende alternativ som virkelig kan hæve drinken til nye højder.

Ingredienser:

  • 5 cl god whisk(e)y - prøv den med Nikka From the Barrel!
  • 2,5 cl frisk citronsaft
  • 2 cl sukkersirup
  • 1 dash bitters
  • En frisk æggehvide

Sådan laver du en Whisky Sour:

Shake alle ingredienser, først uden is for at skumme æggehviden godt op, og dernæst grundigt med is. Si cocktailen over i et lowball-glas fyldt med is.

Whisky sour med Nikka Whisky

De fleste laver en whisky sour med bourbon, men den japanske Nikka From the Barrel er et enormt spændende alternativ som virkelig kan hæve drinken til nye højder.

Ingredienser:

  • 5 cl god whisk(e)y - prøv den med Nikka From the Barrel!
  • 2,5 cl frisk citronsaft
  • 2 cl sukkersirup
  • 1 dash bitters
  • En frisk æggehvide

Sådan laver du en Whisky Sour:

Shake alle ingredienser, først uden is for at skumme æggehviden godt op, og dernæst grundigt med is. Si cocktailen over i et lowball-glas fyldt med is.


Old Fashioned

Old Fashioned er på mange måder cocktailens store ideal. Den første definition på en cocktail var "spiritus, sukker, vand og bitters" - og dét er præcis hvad en Old Fashioned er. Vandet er naturligvis isen. Da cocktailen næsten kun består af spiritus, er der to ting, der er vigtige: brug en god whisk(e)y og sørg for at få den rigtige fortynding.

Ingredienser:

  • 6 cl bourbon - vi anbefaler Few Bourbon
  • En barske sukkersirup
  • 2 dash bitters, Angostura eller din yndlings

Sådan laver du en Old Fashioned:

Hæld alle ingredienserne i et røreglas fyldt med is. Omrør cocktailen grundigt. Det er vigtigt både at få cocktailen godt kold og få den fortyndet - de to ting hænger sammen. Nyd ritualet.

Hæld cocktailen over i et lowball glas med is, og pynt med et twist af appelsin og evt. et rigtig godt kirsebær (du fortjener det!).

Old Fashioned

Old Fashioned er på mange måder cocktailens store ideal. Den første definition på en cocktail var "spiritus, sukker, vand og bitters" - og dét er præcis hvad en Old Fashioned er. Vandet er naturligvis isen. Da cocktailen næsten kun består af spiritus, er der to ting, der er vigtige: brug en god whisk(e)y og sørg for at få den rigtige fortynding.

Ingredienser:

  • 6 cl bourbon - vi anbefaler Few Bourbon
  • En barske sukkersirup
  • 2 dash bitters, Angostura eller din yndlings

Sådan laver du en Old Fashioned:

Hæld alle ingredienserne i et røreglas fyldt med is. Omrør cocktailen grundigt. Det er vigtigt både at få cocktailen godt kold og få den fortyndet - de to ting hænger sammen. Nyd ritualet.

Hæld cocktailen over i et lowball glas med is, og pynt med et twist af appelsin og evt. et rigtig godt kirsebær (du fortjener det!).


Whisky Highball

Whisky og danskvand. Kan det passe? Er det virkelig den mest populære drink i Japan? Det lyder måske lidt underligt, og for grønne smagsløg, ja, så smager det måske også lidt underligt. Men når først man har fundet den helt rigtige balance, så er denne drink et godt eksempel på, at 2+2 kan give 5.

Ingredienser:

  • 5 cl japansk whisky - vi anbefaler Taketsuru Pure Malt

  • 12 cl danskvand, gerne med masser af kulsyre. Blid brus hører bare ikke til i drinks!

  • Et stort twist af citronskal

Sådan laver du en Whisky Highball:

Hæld først whisky, så danskvand i et højt glas fyldt med is. Omrør nænsomt, vrid et stykke citronskal over drinken og læg det i glasset.

Du kan også bytte danskvand ud med ginger ale.

Whisky Highball

Whisky og danskvand. Kan det passe? Er det virkelig den mest populære drink i Japan? Det lyder måske lidt underligt, og for grønne smagsløg, ja, så smager det måske også lidt underligt. Men når først man har fundet den helt rigtige balance, så er denne drink et godt eksempel på, at 2+2 kan give 5.

Ingredienser:

  • 5 cl japansk whisky - vi anbefaler Taketsuru Pure Malt

  • 12 cl danskvand, gerne med masser af kulsyre. Blid brus hører bare ikke til i drinks!

  • Et stort twist af citronskal

Sådan laver du en Whisky Highball:

Hæld først whisky, så danskvand i et højt glas fyldt med is. Omrør nænsomt, vrid et stykke citronskal over drinken og læg det i glasset.

Du kan også bytte danskvand ud med ginger ale.


Islay Highball

Kan man lave drinks med røget whisky? Svaret er et rungende, rygende ja! Denne drink er en variation af den klassiske Highball (se opskriften ovenfor), som muligvis er lidt mere udfordrende - ikke på teknik, men på smag. Og man skal jo udfordres engang i mellem.

Ingredienser:

Sådan laver du en Islay Highball:

Byg drinken direkte i et højt glas med is. Hæld alle ingredienser i glasset og omrør nænsomt. Pynt med et twist af citronskal og evt. en lille dusk mynte.

Radius Distillery

Islay Highball

Kan man lave drinks med røget whisky? Svaret er et rungende, rygende ja! Denne drink er en variation af den klassiske Highball (se opskriften ovenfor), som muligvis er lidt mere udfordrende - ikke på teknik, men på smag. Og man skal jo udfordres engang i mellem.

Ingredienser:

Sådan laver du en Islay Highball:

Byg drinken direkte i et højt glas med is. Hæld alle ingredienser i glasset og omrør nænsomt. Pynt med et twist af citronskal og evt. en lille dusk mynte.

Radius Distillery


Manhattan

The Manhattan er en af de største amerikanske opfindelser - på niveau med den elektriske pære, kartoffelchips og nationalparken. Det er en af de cocktails, som ubestrideligt fortjener sin klassikerstatus. Kompleks og kraftfuld – både på smag og alkohol.

Ingredienser:

Sådan laver du en Manhattan cocktail:

Omrør alle ingredienser grundigt med is – den skal være rigtig kold – og si cocktailen over i et afkølet glas. Garnish ved at vride en stribe appelsinskal over drinken, og lad den kunstfærdigt falde i. Du bør også kraftigt overveje et godt kirsebær (ikke de neonrøde, please!)

Manhattan

The Manhattan er en af de største amerikanske opfindelser - på niveau med den elektriske pære, kartoffelchips og nationalparken. Det er en af de cocktails, som ubestrideligt fortjener sin klassikerstatus. Kompleks og kraftfuld – både på smag og alkohol.

Ingredienser:

Sådan laver du en Manhattan cocktail:

Omrør alle ingredienser grundigt med is – den skal være rigtig kold – og si cocktailen over i et afkølet glas. Garnish ved at vride en stribe appelsinskal over drinken, og lad den kunstfærdigt falde i. Du bør også kraftigt overveje et godt kirsebær (ikke de neonrøde, please!)

Radius Distillery


Horse's Neck

"Hey bartender, stik mig to hestenakker"... Okay, måske skal vi bare beholde det engelske navn, for det er da marginalt bedre. Uanset sproget, så ligger selve drinken ret meget lækrere på tungen end navnet.

Noget af det, der kendetegner en Horse's Neck, er den lange spiral af citronskal som slanger sig i glasset. Den giver drinken smag, aroma og det karakteristiske udseende.

Ingredienser:

Sådan laver du en Horse's Neck:

Byg drinken direkte i et højt glas med is. Hæld alle ingredienser i glasset og omrør nænsomt. Pynt med et en lang twist af citronskal - vær ikke bange for at bruge skallen fra en helt citron! -  og evt. en lille dusk mynte.

Radius Distillery

Horse's Neck

"Hey bartender, stik mig to hestenakker"... Okay, måske skal vi bare beholde det engelske navn, for det er da marginalt bedre. Uanset sproget, så ligger selve drinken ret meget lækrere på tungen end navnet.

Noget af det, der kendetegner en Horse's Neck, er den lange spiral af citronskal som slanger sig i glasset. Den giver drinken smag, aroma og det karakteristiske udseende.

Ingredienser:

Sådan laver du en Horse's Neck:

Byg drinken direkte i et højt glas med is. Hæld alle ingredienser i glasset og omrør nænsomt. Pynt med et en lang twist af citronskal - vær ikke bange for at bruge skallen fra en helt citron! -  og evt. en lille dusk mynte.

Radius Distillery


Boulevardier

En Boulevardier er en variation på gin-drinken negroni. Her byttes gin ud med enten bourbon eller rye whiskey - og tit ændres der også lidt på forholdet.

Du kan enten servere den "on the rocks": i et lowballglas med is, eller uden isterninger i et afkølet coupeglas. Vi foretrækker den første måde.

Ingredienser:

Sådan laver du en Boulevardier cocktail:

Alle ingredienser omrøres grundigt i et lowball-glas med masser af is - lidt længere end du tror, for det er vigtigt at få drinken ordentligt fortyndet.

Ganish med en skive appelsin eller et twist af appelsinskal.

Radius Distillery


Irish Coffee

Ingen liste over whisky-drinks er komplet uden en Irish Coffee, så selvom du sikkert godt ved, hvordan man laver den, vil vi alligevel komme med vores bud.

Brug god whiskey og god kaffe - det giver næsten sig selv.

Fløden skal piskes let, men den behøver ikke være helt stiv. Brug gerne demerarasukker / mørkt rørsukker eller brun farin - det har mere smag end almindeligt hvidt sukker.

Ingredienser:

  • 4,5 cl irsk whiskey - det kunne være Teeling Small batch
  • 8-10 cl god kaffe
  • 2 sukkerknalder eller 1 stor teskefuld sukker
  • 3-4 cl fløde, pisket tyk og cremet - cirka til den er fordoblet i størrelse

Sådan laver du en Irish Coffee:

Start med at varme glasset op med varmt vand - naturligvis i et glas der kan holde til marken. Hæld vandet ud, put sukkeret i bunden af glasset, hæld whiskyen og kaffen i og rør rundt. Top med fløden. 

Radius Distillery


Penicillin

Okay, navnet er umiddelbart lidt spøjst, men det giver mening: blandingen af kradsbørstig ingefær, frisk citrus (C-vitamin!), honning (antibakterielt!) og varmende whisky, endda med en float af typisk ”medicinsk” Islay-whisky, må næsten være helende.

Cocktailen er skabt af bartenderen Sam Ross i 2005, og den er på relativt kort tid blevet én af de cocktails, der har inspireret flest variationer, riffs og covers. Det er drinkens svar på The Beatles’ Yesterday.

Radius Distillery

Penicillin

Okay, navnet er umiddelbart lidt spøjst, men det giver mening: blandingen af kradsbørstig ingefær, frisk citrus (C-vitamin!), honning (antibakterielt!) og varmende whisky, endda med en float af typisk ”medicinsk” Islay-whisky, må næsten være helende.

Cocktailen er skabt af bartenderen Sam Ross i 2005, og den er på relativt kort tid blevet én af de cocktails, der har inspireret flest variationer, riffs og covers. Det er drinkens svar på The Beatles’ Yesterday.

Ingredienser:

Sådan laver du en Penicillin cocktail:

Alle ingredienser, bortset fra den røgede whisky, shakes med masser af is og hældes over i et lowball-glas med is. Hæld så forsigtigt 1 cl Islay-whisky i drinken, så det lægger sig på toppen. Det gør ikke så meget hvis det alligevel blander sig lidt - men tanken er, at den røgede whisky skal være det første, der møder næsen.