Den perfekte whiskey sour


Opskrift og guide

 

En whisky sour er en af de mest populære whisky-drinks overhovedet

Den er i familie med daiquirien og margaritaen, så i modsætning til fx Old Fashioned og Manhattan, er dette en frisk og læskende sag, som man ikke behøver være kæmpe whisky-elsker, for at sætte pris på. Den perfekte whisky sour er et spørgsmål om balance, hvor alle elementer går op i en højere enhed. Den laves normalt på amerikansk whiskey – bourbon eller rye – men kan også laves på andre typer.

Her får du vores ultimative opskrift, samt et par nemme varianter, du kan lave derhjemme!

Hvad er en sour?

En sour er en enkel og forfriskende drink, som består af 3 hovedelementer: spiritus, citrus (deraf sour) og noget sødt, typisk sukker. Dette ret simple format blev populært i USA i 1850’erne, og dækker over en række af de mest populære cocktails i dag, fx Daiquiri, Sidecar og Margarita.

Gå direkte til opskriften


Whiskey

Whiskeyen er det vigtigste element i drinken, så det kan godt betale sig at købe en god en.

Prøv fx Few Bourbon

Citrus

Ingen sour uden citrus! Det klassiske valg er citronsaft, men man kan også bruge lime - eller en blanding.

Sukker

For at få den rigtige balance, skal citronen balanceres af en helt simpel sukkersirup. Du skal bare blande vand med sukker 1:1 (vægt, ikke volumen). Du kan bruge kogende vand for at opløse sukkeret hurtigere, men så skal du også vente på, at siruppen køler ned. Vi bruger vand ved stuetemperatur, rørsukker og en stavblender.

Whiskey sour serveret straight up

Over is eller straight up?

Skal en whiskey Sour serveres over is eller uden? Der er delte meninger. I de fleste tilfældige tager vi den on the rocks, men der er unægteligt noget sofistikeret over et afkølet coupeglas.

Det klassiske valg er en bourbon eller rye. Cocktailen er nemlig opstået i USA. Faktisk var det en af de mest populære drinks i USA fra cirka 1860 indtil 1960’erne, hvor margaritaen overhalede.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge andre slags whiskey, fx australske Starward. Du kan også forsøge dig med skotsk, men det er en markant anden cocktail, især hvis du bruger en røget whisky.

Den er ofte folks første møde med æggehvide i en drink. Det kan ved første øjekast virke mærkeligt: hvad er formålet med at putte rå æg i? Kan man ikke smage det? Og kan man få salmonella? Lad os besvare det sidste først. Mange af os er vokset op med en formaning om, at man ikke skal spise rå æg. Men ifølge Fødevarestyrelsen er der ”stort set ikke salmonella i danske æg”. Og hverken en mayonnaise eller en Whiskey Sour er det samme uden. Det er dog en myte, at alkoholen i drinken kan slå bakterierne ihjel.

Og mht. til smagen, så er svaret nej – det kan stort set ikke smages. Men æggehviden giver drinken en lækker, cremet mundfølelse og et fint skum på toppen, der hæver drinken fra lækker til ren luksus.

Vil man alligevel gerne have et alternativ, så er ”aquafaba” blevet populært, og det er der gode grunde til. Navnet dækker ganske enkelt over vandet, der er i en dåse kikærter. Aqua-faba. Bønnevand. I lagen er der nemlig proteiner, der også skummer rigtig fint op, når man shaker, og det giver en lækker cremethed til drinken, ligesom æggehvide. Ulempen er, at aquafaba godt kan smages: det smager let nøddeagtigt, men ikke skidt. Fordelen er, at det kan holde sig længe på køl, det er billigt – og så har du en undskyldning for at lave hummus.

 

Stadig tørstig? Prøv en...