Rødvin fra Frankrig, årgang 2017
150 cl · 14% vol
PJV Cote Rotie Fongeant Magnum
Rødvin fra USA, årgang 2014
75 cl · 15,5% vol
Milbrandt SVS Syrah Northridge
Rødvin fra USA, årgang 2012
75 cl · 13,6% vol
Boudreaux Syrah
Rødvin fra USA, årgang 2013
75 cl · 13,5% vol
Terra Blanca Block 8 Syrah
Rødvin fra USA, årgang 2016
75 cl · 14,5% vol
Carlisle The Integral Syrah/Mourvedre
Rødvin fra USA, årgang 2017
75 cl · 15% vol
Carlisle Syrah Rosella's Vineyard
Rødvin fra USA, årgang 2018
75 cl · 14,5% vol
Va Piano Syrah Stoney Vine Vineyard
Rødvin fra USA, årgang 2017
75 cl · 14,2% vol
Va Piano Orange Label Syrah
Rødvin fra New Zealand, årgang 2017
75 cl · 13% vol
Elephant Hill Stone Syrah
Hvad er forskellen på Syrah og Shiraz?
Er Syrah egentlig det samme som Shiraz?
Tja...Syrah-druen kaldes ofte ‘Shiraz’ i Australien og i andre oversøiske lande. Men selvom det er præcis den samme drue, så er der stadig stor forskel på stilen afhængigt af, hvor vinen kommer fra.
Man skal skelne mellem “den franske stil” (Syrah) og Shiraz-vinene fra de oversøiske vinlande. De førstnævnte er strammere/tørrere, mere animalske og evt. med pebernoter, mens de andre er mere frugtige og sødmefulde med flere noter af lakrids/mynte/eukalyptus.
Det ses oftere og oftere i dag, at vinproducenterne navngiver og markedsfører deres rødvine ‘Syrah’ eller ‘Shiraz’ afhængigt af hvilken stil, de mener, at den minder mest om.
Den franske stil
Syrah-druen har sit hjemland i det nordlige Rhône i Frankrig. Her er den kendt for de berømte, mørke og langlivede Hermitage og Côte-Rôtie vine. I det sydlige Rhône blandes den ofte med Grenache og Mourvédre - og i Châteauneuf-de-Pape blandes den med op til 12 andre sorter.
Den australske stil
Shiraz er uden tvivl Australiens vigtigste blå druesort. I modsætning til den franske stil, er Shiraz-vine mere alkoholtunge, potente og frugtige. Det er blevet meget populært at blande dem med lidt Viognier (som i Côte-Rôtie) for at gøre den ellers så kompakte frugt lidt lettere.
En verdenskendt drue
Syrah-druen er en meget populær drue. Faktisk var Syrah den sjette mest plantede druesort tilbage i 2010. Druesorten giver et højt udbytte, man kan vel kalde den produktiv, og den er resistent mod mange sygdomme, der kan forekomme i vinmarken.
Udover i Frankrig og Australien produceres der vine på Syrah-druen i Schweiz, Italien, Spanien, Portugal, USA, Sydafrika, New Zealand, Chile, Bolivia, Peru, Uruguay og Argentina.
Syrah til maden
Det er en kunst vælge den rigtige vin til et godt måltid.
Både Syrah- og Shiraz-vine er generelt fyldige og kræver tilsvarende fyldige retter. Mørkt kød og sammenkogte kødretter vil passe særligt godt.
Alternativer til Syrah og Shiraz
Hvis du holder af Syrah, så er det oplagt for dig at udforske Syrah-vine fra hele verden og se, hvordan din yndlingsdrue kommer til udspil, når klima, håndværk og traditioner sætter sit præg.
Er du generelt til kraftige rødvine med lavere tannin, men masser af smag, kan vi varmt anbefale en god Tempranillo-vin fra Spanien.
Hvis du er mere eksperimenterende kunne Dolcetto fra Italien eller Petite Sirah (der often anvendes i blends) også være en god oplevelse for dig! Carlisle Winery fra Californien laver nogle helt fantastiske blends, og deres Zinfandel-vine vil med sikkerhed falde i din smag!