Amaretto Sour får en makeover
En Amaretto Sour er en rigtig 80'er-drink. Hvis du tænker det er et red flag, så har du egentlig ret. Den blev opfundet af amaretto-brandet Disaronno i 1974 og bestod af 2 dele amaretto til 1 del citronsaft. Men det var først i 1980'erne, at den rigtig blev populær. Og med popularitet fulgte naturligvis forenkling. Den friske citron blev droppet til fordel for sour mix på flaske, og en sød drink blev dermed endnu sødere. Den forblev dog rimelig populær, men var altid uden for den store cocktailkanon. Det var aldrig nogen fantastisk drink, så da cocktailrevolutionen kom, levede amaretto sour et stille liv som dessertcocktail eller guilty pleasure for folk med en sød tand.
Indtil en amerikansk bartender gjorde noget ved drinken, der ændrede alt.
Fra guilty pleasure-drink til mixologisk mesterværk
Problemet med Amaretto Sour var, at den var for sød og for simpel. Det første skridt på vejen til en bedre cocktail, er at "gå tilbage" til frisk citronsaft. Men det afgørende, som bartenderen Jeffrey Morgenthaler har fået æren for at opdage, er at tilføje en lille smule bourbon - gerne en stærk og intens en. Det skærer igennem det søde og giver drinken en helt ny dimension. Den smager stadig mest af amaretto, men har mere kompleksitet og lidt mere kant. Den er bare bedre.
Og nå ja, så kan man jo også bruge verdens bedste amaretto
Drinks med Amaretto
Selvom sour'en er den suverænt mest kendte, så findes der faktisk mange cocktails med amaretto.
Prøv en Godfather - eller søg inspiration hos Adriatico, som har ufatteligt mange lækre forslag både med klassisk amaretto og amaretto bianco.
Den Ultimative Amaretto Sour
Opskrift
- 4,5 cl amaretto
- 2,5 cl frisk citronsaft
- 2,5 cl bourbon
- 1 æggehvide
Glas: Lowball eller coupe
Garnish: En skive citron eller appelsin
Sådan laver du en Amaretto Sour
Shake alle ingredienser, først uden is for at skumme æggehviden op og så med is for at nedkøle og fortynde.
Hæld cocktailen over i et lowball glas med is, og garnish