Vodka fra Canada
70 cl · 40% vol
Crystal Head Vodka
Vodka fra Canada
175 cl · 40% vol
Crystal Head Vodka
Vodka fra Canada
5 cl · 40% vol
Crystal Head Vodka
Vodka fra Canada
70 cl · 40% vol
Crystal Head Aurora
Vodka fra Japan
70 cl · 40% vol
Eiko Vodka
Vodka fra England
50 cl · 41% vol
Hepple Douglas Fir Vodka
Vodka fra England
50 cl · 28% vol
Sipsmith Damson Vodka
Vodka fra Danmark
50 cl · 40% vol
Røgbjørnen
Vodka
70 cl · 40% vol
Billionær Vodka
Hvor kommer vodka fra?
Vodka er kandidat til klodens mest udbredte spiritus, for mens Rusland og Polen stadig strides om den eftertragtede titel som ophavsland (vodka betyder ”lille vand” på russisk), har vodkaen i dag bevæget sig ud i hele verden og produceres i stor stil nærmest overalt - fra lande som USA og Canada til Japan, Frankrig og endda Danmark. Lige så mangfoldigt er kataloget af råmaterialer, vodka fremstilles på, og selvom the usual suspects; kartoffel, rug og hvede, stadig dominerer, har opfindsomme destillerier også gjort brug af æbler, honning, quinoa… ja, sågar mælk! Hvis der er sukker eller stivelse, så kan der laves alkohol.
En god vodka kræver gode råvarer og en dygtig destillatør – og derudover er kvaliteten på vandet og evt. filtreringen vigtige elementer. Teknisk defineres vodka normalt som en neutral spiritus, men i praksis har den gode vodka ofte et væld af subtile aromaer: fra frugtig citrus og spicy peber til vanilje og mineralske, stenede noter.
Hvordan laves vodka?
Vodka laves via gæring og destillation. Det kan fx være hvede eller kartofler, som mæskes, gæres og efterfølgende destilleres til meget høje procenter. Ved omtrent 96% har man så ren en spiritus, at den smager helt neutralt. En række metoder til filtrering, for eksempel gennem trækul, kan også gøre smagen ”renere”. Til sidst vandes vodkaen ned til den ønskede alkoholprocent, typisk omkring 40%, men af og til tappes den også ved højere styrke. Ifølge EU-lov skal den blot tappes ved minimum 37,5% alkohol. Vodka må ikke tilsættes farvestof, men det er tilladt at tilsætte op til 8 gram sukker per liter. Er vodkaen tilsat smag, farve eller større mængder sukker, kaldes den flavoured vodka.