Brenne


Økologisk, fransk single malt whisky
 

Det giver sig selv, at en whisky skabt af en tidligere ballerina må være elegant, let på tå og dybt fængslende – og det er præcis, hvad franske Brenne Whisky er.

Da Allison Parc hang balletskoene op som 23-årig, åbnede der sig en verden af mad og drikke, som havde været uforenelige med et liv som danser på topniveau. Hun blev hurtigt forelsket i franske vine, spiritus og idéen om terroir. Hvad Allison dog ikke havde, var praktisk erfaring med at lave spiritus, så hun allierede sig med et familieejet gårddestilleri i Cognac, hvor de ikke kun producerede cognac, men også whisky! De to spiritustyper blev forenet da Allison foreslog at bruge cognacfadene til lagring af whiskyen. Det tog et par år at forfine opskriften, og de førte flasker Brenne blev solgt i 2012. Det var i New York City, hvor flaskerne blev leveret med cykelbud til byens top-restauranter. Og i øvrigt udsolgt på ingen tid.

Byggen kommer fra gårdens egne marker og gærstammen er også familiens egen, som de har brugt siden de begyndte at lave cognac i 1920’erne. Til lagringen bruges to fadtyper: ny Limousin-eg og brugte cognacfade; en kombination som Brenne er den første til at bruge til whisky. Og så er alle whiskyerne i øvrigt økologiske.

Det giver sig selv, at en whisky skabt af en tidligere ballerina må være elegant, let på tå og dybt fængslende – og det er præcis, hvad franske Brenne Whisky er.

Da Allison Parc hang balletskoene op som 23-årig, åbnede der sig en verden af mad og drikke, som havde været uforenelige med et liv som danser på topniveau. Hun blev hurtigt forelsket i franske vine, spiritus og idéen om terroir. Hvad Allison dog ikke havde, var praktisk erfaring med at lave spiritus, så hun allierede sig med et familieejet gårddestilleri i Cognac, hvor de ikke kun producerede cognac, men også whisky! De to spiritustyper blev forenet da Allison foreslog at bruge cognacfadene til lagring af whiskyen. Det tog et par år at forfine opskriften, og de førte flasker Brenne blev solgt i 2012. Det var i New York City, hvor flaskerne blev leveret med cykelbud til byens top-restauranter. Og i øvrigt udsolgt på ingen tid.

Byggen kommer fra gårdens egne marker og gærstammen er også familiens egen, som de har brugt siden de begyndte at lave cognac i 1920’erne. Til lagringen bruges to fadtyper: ny Limousin-eg og brugte cognacfade; en kombination som Brenne er den første til at bruge til whisky. Og så er alle whiskyerne i øvrigt økologiske.