Syrah

Se vores udvalg af Syrah- og Shiraz-vine her...

Boudreaux Cellars => Brash Higgins => Carlisle Winery & Vineyards => Castello Romitorio => Domaine de Boisseyt => Domaine de Chantegut => Elephant Hill => L'Ecole No 41 Winery => Milbrandt Vineyards => Laurent Fayolle => Pierre Jean Villa => PlumpJack Estate Winery => SJR Vineyard => Va Piano Vineyards => Weingut Graf Neipperg => Sleight of Hand Cellars => Tenuta De Angelis => Terra Blanca Winery & Estate Vineyard => False => Alicante-Bouschet => Babeasca Neagra => Barbera => Blaufränkisch => Cabernet Sauvignon => Carignan => Cabernet Franc => Corvina => Dolcetto => Gamay => Garnacha => Frühburgunder => Grenache => Grignolino => Lemberger => Merlot => Montepulciano => Nebbiolo => Nero D'Avola => Pinot Nero => Petit Verdot => Pinot Noir => Petite Syrah => Moristel => Mourvédre => Rondo => Sagrantino => Sangiovese => Rufete => Tinta de Toro => Syrah => Shiraz => Tempranillo => Trincadeira => Spätburgunder => Tørret Nebbiolo => Zinfandel => Zweigelt => False => True => Australien => Italien => New Zealand => USA => Tyskland => Frankrig => Californien => Cotes du Rhone => Hawke's Bay => Mclaren Vale => Rhone => Toscana => Vin de Pays => Washington => Württemberg => False => yes => 2013 => 2014 => 2012 => 2015 => 2016 => 2017 => 2018 => 2019 => 2020 => 2021 => 2022 =>
Alle priser er inkl. moms

Hvad er forskellen på Syrah og Shiraz?

Er Syrah egentlig det samme som Shiraz?
Tja...Syrah-druen kaldes ofte ‘Shiraz’ i Australien og i andre oversøiske lande. Men selvom det er præcis den samme drue, så er der stadig stor forskel på stilen afhængigt af, hvor vinen kommer fra.

Man skal skelne mellem “den franske stil” (Syrah) og Shiraz-vinene fra de oversøiske vinlande. De førstnævnte er strammere/tørrere, mere animalske og evt. med pebernoter, mens de andre er mere frugtige og sødmefulde med flere noter af lakrids/mynte/eukalyptus.

Det ses oftere og oftere i dag, at vinproducenterne navngiver og markedsfører deres rødvine ‘Syrah’ eller ‘Shiraz’ afhængigt af hvilken stil, de mener, at den minder mest om.

Den franske stil

Syrah-druen har sit hjemland i det nordlige Rhône i Frankrig. Her er den kendt for de berømte, mørke og langlivede Hermitage og Côte-Rôtie vine. I det sydlige Rhône blandes den ofte med Grenache og Mourvédre - og i Châteauneuf-de-Pape blandes den med op til 12 andre sorter.

Den australske stil

Shiraz er uden tvivl Australiens vigtigste blå druesort. I modsætning til den franske stil, er Shiraz-vine mere alkoholtunge, potente og frugtige. Det er blevet meget populært at blande dem med lidt Viognier (som i Côte-Rôtie) for at gøre den ellers så kompakte frugt lidt lettere.

En verdenskendt drue

Syrah-druen er en meget populær drue. Faktisk var Syrah den sjette mest plantede druesort tilbage i 2010. Druesorten giver et højt udbytte, man kan vel kalde den produktiv, og den er resistent mod mange sygdomme, der kan forekomme i vinmarken.

Udover i Frankrig og Australien produceres der vine på Syrah-druen i Schweiz, Italien, Spanien, Portugal, USA, Sydafrika, New Zealand, Chile, Bolivia, Peru, Uruguay og Argentina.

Syrah til maden 

Det er en kunst vælge den rigtige vin til et godt måltid. 
Både Syrah- og Shiraz-vine er generelt fyldige og kræver tilsvarende fyldige retter. Mørkt kød og sammenkogte kødretter vil passe særligt godt.

Alternativer til Syrah og Shiraz

Hvis du holder af Syrah, så er det oplagt for dig at udforske Syrah-vine fra hele verden og se, hvordan din yndlingsdrue kommer til udspil, når klima, håndværk og traditioner sætter sit præg.

Er du generelt til kraftige rødvine med lavere tannin, men  masser af smag, kan vi varmt anbefale en god Tempranillo-vin fra Spanien.

Hvis du er mere eksperimenterende kunne Dolcetto fra Italien eller Petite Sirah (der often anvendes i blends) også være en god oplevelse for dig! Carlisle Winery fra Californien laver nogle helt fantastiske blends, og deres Zinfandel-vine vil med sikkerhed falde i din smag!