Hvad skal du drikke til Risalamande?


Trænger du til nogle alternativer for at bryde traditionerne? Er dette julen, hvor du skal udfordre dine gæster til at eksperimentere ved julebordet? Vi har masser af sjove alternativer i tankerne, der vil gøre dette års risalamande til en helt ny smagsoplevelse!
 

Her får du 6 anbefalinger, der kan løfte juleaftens sidste servering til eventyrlige højder...



 

Den populære juledessert er en fast tradition, der trods sine hundrede år på bagen, stadig er en stolt krone på værket på det danske julebord. Risalamanden er formodentlig den mest helt igennem danske juleanretning, og selvom man har nået bristepunktet, når den serveres, så deltager hele familien alligevel ivrigt i kampen om mandlen. Risalamanden har en urokkelig plads i danske hjerter, meeeen, en gammel tradition kan jo altid få nyt liv! 

Når man skal finde den perfekte vin til en hvilken som helst servering, handler det om at matche vinens smag, intensitet og sødme - Det handler om at skabe harmoni! Derfor er den røde portvin, likøren og den søde kirsebærvin et stensikkert valg til risalamande. De møder den fyldige, cremede desserts sødme og den skønne julearoma af mandler, vanilje og varme, røde kirsebær. MEN… vi ser disse klassiske sammensætninger hver eneste jul.

Med eller uden sovs?

Risalamande er i sit udgangspunkt en drøj og mildtsmagende dessert, så man kan nærmest drikke hvad som helst - så længe det møder dessertens sødme.


Det bliver straks lidt mere besværligt, når kirsebærsovsen melder sin ankomst. Her kommer der både ekstra sødme og syre og kirsebærrene har en markant frugtaroma, som vinen gerne må matche. Portvinen er derfor et populært valg grundet den fyldige aroma af rød frugt og søde krydderier. Foretrækker du dog risalamanden uden den lune kirsebærsovs, så er pludselig plads til fri fortolkning!


Den sødmefulde madeira på Malmsey-druen (også kaldet Malvasia) er et fantastisk bud. En rig og intens hedvin, med både sødme og syre. Den fylder munden flot med noter af tørret frugt, ristede nødder og brændt sukker.

 

SE BLANDYS MADEIRA HER

Et strejf af sommerdag på juleaften

Et fantastisk, forfriskende indslag på julebordet, der skærer igennem den tunge sødme i den lune kirsebærsovs.

 

Inspireret af en klassisk sloe gin får du her Oremandsgaard Solbærlikør fra Radius gin-destilleri, der sætter et sjovt præg aftenens sidste servering. Ikke så sød som mange andre likører, virker den nærmest opkvikkende til risalamanden. 

 

En lækker aroma af modne, mørke bær og en tydelig enebærkarakter, der minder os om duften af julegran. Så er det som en sommerdag, der hvor træet kommer fra!

 

LÆS OM SOLBÆRLIKØREN HER

 

Et indslag til rødvinselskeren

Monastrell Dulce er en sød vin fra Yecla i Spanien lavet på 100% Monastrell.
Druerne er soltørrede, og resultatet er en koncentration af sukker og syre i naturlig balance. Et unikt fænomen, der kun kan ses på de ældste vinstokke med lavt udbytte og en specifik eksponering.

Et perfekt match for rødvinselskeren, der generelt er tiltrukket af kraftige og komplekse vine.

Purisima Enesencia Monastrell Dulce er med sin  sødme og sin kraftige og ekstravagante frugtaroma et virkelig interessant match til risalamanden.

 

Aperitif til desserten?

Det er virkelig værd at udforske andre hedvine, når man skal finde en god partner til sin risalamande. I Frankrig har man en lang historie med at producere fantastiske søde vine forstærket med eksempelvis Armagnac og Cognac, og disse vine er med deres unikke karakter et utroligt spændende bud.


Prøv eksempelvis Gelas Floc de Gascogne Rouge, der laves ved at blande Tannat- og Merlot-druemost med Armagnac. Det giver en vin, der trods sine 16,5 % virker let og liflig, hvilket kan være en rar afveksling efter det tunge julemåltid. 

Et andet godt bud i samme genre kunne være Pineau des Charentes Rose fra Merlet, der til gengæld forstærkes med Cognac og lagres på egetræsfade i flere år, før den flaskes. Merlet laver deres Pineau des Charentes Rouge ved at blande både unge og gamle pineaux, og den er tappet ved 17% alkohol. 

Både Floc de Gascogne og Pineau des Charentes serveres typisk som aperitif eller til frugtige desserter. Skal du have energien til at kunne danse om juletræet efter middagen, så er disse vine to gode bud på alternativer til den tunge portvin.

GELAS FLOC        PINEAU DES CHARENTES

 

Til dem, der vil have det ypperste!

Skal du rigtig forkæle dig selv og dine gæster denne jul, så kan du virkelig glæde dig til at åbne en flaske Bodegas Tradicion 20 års Cream Sherry - Et mesterværk af en vin!


Denne Cream sherry er lavet på 70% ældgammel oloroso, som iblandes 30% ungdommelig og sødmefuld Pedro Ximenez.

Der tappes cirka 3.000 flasker om året i den ikoniske ”jerezana”-flaske med voksforsegling og håndnummerering. Sikke en skat - og en flaske, som man kan og bør smugle med sig over i de bløde møbler, da den er det ypperste match til juleknasen, appelsin, chokolade og nødder. Vores varmeste anbefalinger!


KLIK HER FOR KONGE-SHERRY

Tekst af: Ditte, Juul's Engros
ditte@juulsengros.dk