De største drinkstrends i 2023
Opdateret 2024

Opdatering 2024:
Hvilke gæt ramte rigtigt og hvilke var helt ved siden af? Vi gør status over året, der er drukket. 

Hvis du har et bud på, hvad der bliver den helt store drinks-trend i 2024, så hører vi gerne fra dig.

Tømmermændene fra 2022 har så småt lagt sig, men mon ikke 2023 også bliver et år, der kræver en drink eller to? Nogle med alkohol og nogle uden, nogle med tequila og nogle med vermouth - og helt sikkert en spritz når foråret om lidt begynder at melde sig.

Her er vores bud på de trends, der kommer til at præge dine drikkevarer i 2023.

1. How Low Can You Go?

I 2022 blev det tydeligt, at low- og no-alcohol var kommet for at blive, og i 2023 går vi ind i en gylden alder for vin, øl, ready-to-drink cocktails og sågar spiritus, der er lav på alkohol eller helt uden. Flere og flere producenter har knækket koden til masser af smag uden høje procenter, og hvis efterspørgslen fortsætter, skal endnu flere nok følge trop.

2023 bliver året, hvor du vil kunne købe alkoholfrie udgaver af alle dine yndlings-spiritusser.

For nyligt har Lucano, fx, skabt en alkoholfri amaro, Choya en alkoholfri umeshu og Pallini en alkoholfri limoncello!

Opdatering 2024: Jep! I løbet af 2023 så vi endnu engang en pæn stigning i forbruget af no- og low alcohol-drikkevarer (kilde). Den spås at fortsætte, og mon ikke væksten stiger i takt med, at flere spændende brands dukker op?

Vi bød blandt andre velkommen til nye mærker som Muri Drinks og Etiquette.

 


2. En Spritny Spritz


De sidste par år har sommerens helt store it-drink været en spritz: Aperol Spritz, Lillet Spritz, Negroni Sbagliato og så videre. Nøglen til Spritzens succes ligger i, at den er så forfriskende, let at lave og lav på alkohol (se ovenstående trend). Mange har derfor spurgt os, hvad det næste bliver og svaret er et rungende LIMONCELLO! Den italienske citronlikør er vanvittigt lækker i en spritz, og det har været driveren bag et allerede eksplosivt stigende salg af limoncello i Danmark!

Opdatering 2024: Dén her ramte vi! Limoncello Spritz’en tog alle med storm i sommeren 2023. Vil den fortsætte sin sejrsgang over de danske haver og altaner i år eller skal der noget nyt i glasset? Skriv gerne til os, hvis du har et bud på sommerens it-drink i 2024.

Her får du opskriften, der sætter sommeren i gang:

Pallini Spritz

  • 3 dele Pallini Limoncello
  • 2 dele tør mousserende vin, fx Prosecco
  • 1 del danskvand

    Pynt med en skive økologisk citron eller appelsin.


3. Even. More. Vermouth.

Hvis du troede, at vermouthbølgen var ved at tørre ind, så tro om igen! Den store efterspørgsel på drinks med lavt alkoholindhold er blot benzin på bålet. Den krydrede, forstærkede vin var for få år siden forvist til en sjælden Negroni eller Manhattan, men i dag nydes vermouth af alle, der er med på moden – både i cocktails, rent og med tonic/danskvand.

Vermouths popularitet spås at stige yderligere i 2023, og flere og flere etablerede vinhuse kaster sig over at lave deres egen.

Opdatering 2024: Altså, det var da nogenlunde rigtigt. Vermouth buldrer derudad! Vi tror dog på, at det kan blive vildere, så vi copy + paste’er den til 2024.

 


4. Tequila and beyond

Raicilla, Sotol og Bacanora og mexicansk rom

Tequila har haft en heftig vækst de seneste par år, og det smitter af på de mindre kendte typer agavespiritus. Mezcal er ikke længere kun for de eventyrlystne, men er blevet næsten mainstream, især i USA, bl.a. gennem mere eller mindre underlødige, celebrity-ejede brands. Mens den stigende efterspørgsel ikke nødvendigvis er godt for kvaliteten, særligt når det gælder så sårbare kategorier som tequila og mezcal, hvor råmaterialet tager meget lang tid at dyrke, så drypper der gerne lidt opmærksomhed ned på lignende kategorier, som stadig er ukendt land for de fleste.

Nu er tiden kommet til at udforske yderområderne i den mexicanske jungle af lokale, håndlavede spiritustyper, hvor raicilla, sotol og mexicansk rom er et El Dorado for sprutnørder tørstige efter nye smagsoplevelser!

Opdatering 2024: Tjah. Selvom den stadig er høj, så faldt produktionen af tequila faktisk for første gang i lang tid (kilde). Salget af premium-tequila har vækstet enormt siden 2019, men i 2023 var væksten relativt lille: kun 4% (kilde). Hvis både produktion og salg stagnerer, så tyder det på, at tequila-boomet er ved at være slut. Vores forudsigelse, at andre mexicanske spiritustyper ville vinde indpas – ud fra devisen: ”når det regner på tequila så drypper det på sotol” –  ramte måske heller ikke helt hovedet på sømmet. I hvert fald har vi ikke mærket større interesse i raicilla, sotol eller bacanora, som forbliver nørdernes niche. Mexicansk rom tror vi stadig vil tage romverdenen med storm. En dag.


5. Bæredygtighed

Den her har du nok hørt før, men 2023 kommer til at tage fokusset på klimaaftrykket til nye højder.

Produktion af spiritus er som udgangspunkt ikke ret bæredygtig. Destillation kræver meget energi til opvarmning af destillationsapparatet og store mængder vand til at køle kondensatoren. Det efterlader også nogle rester, som ikke bare kan lukkes ud i den lokale bæk. Efterfølgende er der måske en lagring på egetræsfade (som i nogle tilfælde kun må bruges én gang), glasflasker og tit en sejltur på et containerskib til den anden side af jorden.

Destillationen er den største post, når man opgør en spiritus’ totale klimaaftryk, men cirka 20% er glasflaske, etiket og papkasse. I 2023 vil vi formentlig se eksperimenter med nye former for emballage (lettere flasker, dåser, plastic, papir), en større vægt på lokale råvarer, refills på abonnement, bæredygtig transport og mere gennemsigtighed i forhold til produktets klimaaftryk.

Opdatering 2024: Bæredygtighed er ikke bare en trend, men et vilkår. Flere og flere forbrugere vægter bæredygtighed højt når de vælger drikkevarer. Kravet til miljømæssigt ansvarlig produktion er nok stadig størst indenfor vin, men absolut stigende indenfor spiritus.

Tekst af: Niklas, Juul's Engros
niklasm@juulsengros.dk