Ruby og Vintage Portvin
 

Gå til alle portvinstyper

Ruby er en portvinstype som tappes mens vinen stadig er ung. En ruby er typisk tæt i farven og kraftig i smagen med masser af frugtkarakter.

Vintage portvin

I særligt gode år kan portvinshusene vælge at deklarere en vin som vintage portvin. Til denne betegnelse er der strenge krav, og vinen skal godkendes af IVDP før den kan deklareres. Vintage portvin er den mest prestigefulde type, og normalt siger man, at den udgør under 1% af salget. Det er en vin, som kræver lang lagring for at udfolde sit potentiale, og i modsætning til fx colheita, er det op til forbrugeren selv at lagre vinen, om det så er 15, 20 eller 30 år.

Late Bottled Vintage

Late bottled vintage – ofte blot kaldet LBV – er en portvinstype, der er udtænkt som et alternativ til vintage portvin. En LBV er drikkeklar lige fra frigivelsen og  typisk en del billigere end vintage. Som navnet antyder, er det en vin fra én enkelt årgang, som er aftappet sent: mens vintage potvin typisk tappes efter cirka 2 år på fad, bliver en LBV først tappet efter 4-6 år.

Ruby er en portvinstype som tappes mens vinen stadig er ung. En ruby er typisk tæt i farven og kraftig i smagen med masser af frugtkarakter.

Vintage portvin

I særligt gode år kan portvinshusene vælge at deklarere en vin som vintage portvin. Til denne betegnelse er der strenge krav, og vinen skal godkendes af IVDP før den kan deklareres. Vintage portvin er den mest prestigefulde type, og normalt siger man, at den udgør under 1% af salget. Det er en vin, som kræver lang lagring for at udfolde sit potentiale, og i modsætning til fx colheita, er det op til forbrugeren selv at lagre vinen, om det så er 15, 20 eller 30 år.

Late Bottled Vintage

Late bottled vintage – ofte blot kaldet LBV – er en portvinstype, der er udtænkt som et alternativ til vintage portvin. En LBV er drikkeklar lige fra frigivelsen og  typisk en del billigere end vintage. Som navnet antyder, er det en vin fra én enkelt årgang, som er aftappet sent: mens vintage potvin typisk tappes efter cirka 2 år på fad, bliver en LBV først tappet efter 4-6 år.