Bachelder Niagara
 

Canadas største terroirist

Thomas Bachelder pålagt sig selv en gigantisk opgave: at undersøge og kortlægge Niagaras terroirs med en grundighed, der matcher Bourgogne. Den historie, poesi og passion, der rummes i Bourgognes climat’er og lieux-dits, er der formentlig ikke én vinregion, der ikke misunder. Men lige netop i Niagara, hvor Lake Ontarios nærhed, floder og Niagara Escarpments højdeforskelle og komplekse jordbund giver store variationer i de forskellige markers mesoklima, er der ekstra god grund til at gå i dybden med terroiret. Når Thomas Bachelder holder smagning, serveres vinene derfor heller ikke fra let til kraftig, men fra øst mod vest: fra Niagara-on-the-Lake henover Twenty Mile Bench til Grimsby.

Bachelder ejer ikke markerne, men arbejder med en lang række forskellige plots. Stokkene er gamle – faktisk er nogle af parcellerne blandt de første vitis vinifera-planter i regionen. Enkelte marker ligger ”så tæt på søen, at man skal passe på når man vender traktoren”. Søen er selvfølgelig Lake Ontario, som er en vigtig faktor i provinsens succes som vinområde. Om foråret forsinkes blomstringen på grund af den oplagrede kulde i de store vandmasser. Det er en fordel fordi man mindsker risikoen for frostskader. Om efteråret sker det modsatte: ”opsparet” sommervarmen i vandet forlænger vækstsæsonen. Desuden har klimaforandringerne allerede sat sine spor og somrene er blevet længere og varmere, hvilket betyder, at man nu kan nå fuld modenhed, selv på druesorter, som det ville kræve en del optimisme at plante i 1980’erne. Hos Bachelder har man dog altid omfavnet Niagaras kølige klima og sværget til Pinot Noir, Chardonnay og Gamay, hvilket naturligvis også afspejler inspirationskilden Bourgogne.

Vinene gæres altid med ”vildgær” – det vil sige det naturlige gær, som allerede er på druerne når de bringes ind i vineriet, elevagen er lang og det er aldrig nye fade, for netop at lade terroiret skinne igennem.

 

Thomas Bachelder pålagt sig selv en gigantisk opgave: at undersøge og kortlægge Niagaras terroirs med en grundighed, der matcher Bourgogne. Den historie, poesi og passion, der rummes i Bourgognes climat’er og lieux-dits, er der formentlig ikke én vinregion, der ikke misunder. Men lige netop i Niagara, hvor Lake Ontarios nærhed, floder og Niagara Escarpments højdeforskelle og komplekse jordbund giver store variationer i de forskellige markers mesoklima, er der ekstra god grund til at gå i dybden med terroiret. Når Thomas Bachelder holder smagning, serveres vinene derfor heller ikke fra let til kraftig, men fra øst mod vest: fra Niagara-on-the-Lake henover Twenty Mile Bench til Grimsby.

Bachelder ejer ikke markerne, men arbejder med en lang række forskellige plots. Stokkene er gamle – faktisk er nogle af parcellerne blandt de første vitis vinifera-planter i regionen. Enkelte marker ligger ”så tæt på søen, at man skal passe på når man vender traktoren”. Søen er selvfølgelig Lake Ontario, som er en vigtig faktor i provinsens succes som vinområde. Om foråret forsinkes blomstringen på grund af den oplagrede kulde i de store vandmasser. Det er en fordel fordi man mindsker risikoen for frostskader. Om efteråret sker det modsatte: ”opsparet” sommervarmen i vandet forlænger vækstsæsonen. Desuden har klimaforandringerne allerede sat sine spor og somrene er blevet længere og varmere, hvilket betyder, at man nu kan nå fuld modenhed, selv på druesorter, som det ville kræve en del optimisme at plante i 1980’erne. Hos Bachelder har man dog altid omfavnet Niagaras kølige klima og sværget til Pinot Noir, Chardonnay og Gamay, hvilket naturligvis også afspejler inspirationskilden Bourgogne.

Vinene gæres altid med ”vildgær” – det vil sige det naturlige gær, som allerede er på druerne når de bringes ind i vineriet, elevagen er lang og det er aldrig nye fade, for netop at lade terroiret skinne igennem.