9 Flasker til at Kickstarte Hjemmebaren

Cocktailbølgen er de seneste par år skyllet ind over Danmark, og i dens frodige kølvand popper barer frem som paddehatte på en våd græseng. Særligt i de større byer er vi forkælede – i Aarhus og København kan man næsten ikke sparke sig frem for hjemmelavede tinkturer og skinnende, japanske shakers. Nu er cocktailen også begyndt at sive ud i de danske stuer, for selvom det altid er en fornøjelse at lægge sin tørst i hænderne på en dygtig bartender, så er hjemme bare(n) af og til bedst.

Tekst af: Niklas, Juul's Vin & Spiritus
niklasm@juulsengros.dk

Cocktailen er blevet demokratiseret, allemandseje endda, og hjemmebaren har smidt sin bismag af både amerikansk 1950’er-macho-alkoholisme og midtvejskrise-”man cave”. Og man behøver faktisk hverken have 100 flasker obskur likør eller et lille hipster-overskæg for at lave cocktails derhjemme. Selv med et relativt lille udvalg kan man lave ganske mange og gode cocktails.

Hos Juuls har vi altid værdsat hjemmebaren højt, og nu vil vi gerne give vores bud på, hvordan du kan bygge en formidabel hjemmebar, som er overkommelig både økonomisk og pladsmæssigt, så du hverken skal tage opsparingen eller garagen i brug. De 9 flasker, vi anbefaler, giver mulighed for at lave en perlerække af klassiske cocktails, og de er samtidig af en kvalitet der gør, at de kan nydes rent.

Men først må vi nævne 3 af barens vigtigste ting, som ikke er spiritus.
Sukkersiruplime/citronsaft og is optræder i de følgende opskrifter mere end nogen anden ingrediens.

 

Sukkersirup,
eller simple syrup, laves ved at blande sukker og vand 1:1 (vægt, ikke volumen).
Du kan bruge kogende vand for at opløse sukkeret hurtigere, men har du god tid er stuetemperatur og tålmodighed fint.

Når det gælder saft og juice,
så anbefaler vi altid at bruge friskpresset,
hvad enten det er lime, citron, grape eller andre frugter. Det er essentielt.

Med hensyn til is,
så sørg for at lave masser –
du skal tit bruge mere end du tror,
både til at shake cocktailen og fylde glasset.

Med de 9 flasker herunder har du et solidt fundament. De fleste hjemmebarer bygges op over lang tid. Jo flere flasker du har, desto langsommere tømmes de, og i takt med, at man køber nye ingredienser, stiger antallet af cocktails man kan lave eksponentielt. Rom blev heller ikke bygget på én dag. Apropos…

1. ROM
Plantation 3 Stars

Få spiritusser er så synonyme med cocktails, som rom. Bare lyden af ordet leder tankerne hen på paradisiske sandstrande og himmelsk nektar serveret i kokosnødder og kulørte keramikkranier. Samtidigt er rom en af de smagsmæssigt bredeste kategorier, så derfor ser vi os nødsaget til at anbefale 2 flasker. Jep, over 20% af 9-flaskers-baren bliver rom! Plantation 3 Stars er en blanding af rom fra Barbados, Trinidad og Jamaica og den er stort set uovervindelig i en…

DAIQUIRI​

På diskoteker bliver den tit massakreret til ukendelighed, men den klassiske daiquiri er én af de simpleste og smukkeste cocktails overhovedet.

Ingredienser

  • 5 cl Plantation 3 Stars
  • 2 cl limesaft
  • 1,5 cl sukkersirup

Glas: Coupe- eller martiniglas, afkølet.
Garnish: Ingen.

How to: Alle ingredienser shakes med masser af is og sies (brug evt. en fine strainer) over i et afkølet coupeglas. Ingen garnish!

Variationer: Den klassiske daiquiri er et perfekt ”blankt lærred” – du kender allerede Strawberry-udgaven, men prøv også at bytte (lidt af) siruppen ud med orgeat, curacao, falernum, honning eller ingefærsirup.

Andre cocktails med rom: Mai Tai, Mojito, El Presidente, Piña Colada.


2. ROM
Plantation Original Dark

Vi er normalt ikke så glade for at opdele rom i ”lys” og ”mørk” – i mange tilfælde er farven nemlig ingen indikator for, hvordan rommen smager! Alligevel er der mange opskrifter, der blot kalder på ”mørk rom”, og et af de bedste bud på en ”allround mørk” leveres af Plantation i denne suveræne blanding af Barbados- og Jamaica-rom. Ta’ det søde med det bitre og mix dig selv en…

JUNGLE BIRD​

En tiki-klassiker med en snert af bitterhed til at opveje sødmen.

Ingredienser

  • 5 cl Plantation Original Dark
  • 1,5 cl limesaft
  • 1,5 cl sukkersirup
  • 2 cl Campari
  • 6 cl ananasjuice

Glas: Highball eller dit fedeste tiki-krus!
Garnish: Ananasblade, mynte eller citrusskiver.

How to: Shake alle ingredienserne med is og si dem over i et glas med knust is. Garnish. En Jungle Bird kan med fordel blendes med is og serveres uden at sies.

Variationer: En knivspids salt i cocktailen fungerer godt. Du kan også bytte rommen ud med tequila. Er du ikke til det bitre, så prøv at bytte Campari’en ud med Ancho Reyes Chili Liqueur eller Curaçao og skru lidt ned for sukkersiruppen.

Andre cocktails med mørk rom: Mai Tai, Dark n’ Stormy, Rum Old Fashioned.


3. RYE
Stork Club Straight Rye Whiskey

369,-

Rye og bourbon whiskey er hjertet i så mange cocktails, at disse ærkeamerikanske whiskies er essentielle i baren, selv for dem, der ikke elsker whiskey. Vi har dog tilladt os at anbefale en tysk rye whiskey fra Spreewald Distillers. I Stork Club Rye går alt op i en højere enhed: masser af den helt rigtige ”rye spice”, fornuftige 45% alkohol og en god pris. Og så er den prima i en…

MANHATTAN

På cocktailenes Mt. Rushmore ville der uden tvivl være en sirligt udskåret manhattan. Selv martinien må bøje sig i støvet for denne mastodont, som efter sigende var den første cocktail, der brugte vermouth som ingrediens. 

Ingredienser

  • 6 cl Stork Club Rye Whiskey
  • 3 cl Ataman Vermouth
  • 2 dash Scrappy’s Aromatic Bitters

Glas: Coupe- eller martiniglas, afkølet.
Garnish: Twist af appelsinskal og/eller gode kirsebær, fx fra Luxardo. 

How to: Ingredienserne omrøres i en shaker eller røreglas med masser af is og sies over i et afkølet glas. Garnish.

Variationer: Prøv at bytte rye’en ud med mørk rom eller skotsk whisky. Eller byt om på ratioen mellem whiskey og vermouth – det virker!

Andre cocktails med rye eller bourbon: Old Fashioned, Mint Julep, Whiskey Sour, Boulevardier.


4. GIN
Edinburgh Gin

Gin findes i et væld af stilarter, men som din første gin anbefaler vi en klassisk London Dry.  Den sprøde, enebærdominerede Edinburgh Gin fungerer vildt godt både i klassiske cocktails og med tonic, hvor den friske, florale karakter træder tydeligt frem. Du kan med fordel hælde den i en…

TOM COLLINS

Udover Jim og Tonni er den gode Hr. Collins din bedste ven når temperaturen stiger og du har lyst til en forfriskning. En klassiker med god grund!

Ingredienser

  • 6 cl Edinburgh Gin
  • 2 cl citronsaft
  • 1,5 cl sukkersirup
  • Danskvand


Glas: Highball / Collinsglas
Garnish: Et twist eller en skive citron.

How to: Shake gin, citronsaft og sukkersirup med is. Si den over i et isfyldt glas og top med danskvand. Garnish.

Variationer: Laves ofte med Old Tom Gin. Prøv også at bytte siruppen ud med en likør, fx grapefrugt-, hyldeblomst- eller ferskenlikør, tilsæt en lille smule Campari eller 2 dash bitters.

Andre cocktails med gin: Gin & Tonic, Negroni, Salty Dog, Gimlet.


5. TEQUILA
Tapatio Blanco

En ærkeklassisk blanco tequila lavet på 100% agave og spækket med noter af lime, frisk mynte, peber og cedertræ. Den kan nydes rent (og du kan gemme saltet til dit æg) eller trylles om til en…

PALOMA

Grapefrugt og tequila er et tag team med mere street cred end Sussi og Leo. Væsentligt mere.

Ingredienser

  • 5 cl Tapatio Blanco
  • 1 cl limesaft
  • En lille knivspids salt
  • 10 cl grapefrugtsodavand, fx Three Cents Pink Grapefruit. Du kan også bruge friskpresset grapesaft, danskvand og lidt sukkersirup.

Glas: Highball
Garnish: en tynd skive grapefrugt eller lime.

How to: Opløs salt (kan udelades) i bunden af glasset i tequilaen. Tilsæt lime, fyld op med is og top med grapesodavand. Rør rundt (nænsomt) og garnish.

Variationer: Prøv at bytte tequila ud med mezcal eller gin!

Andre cocktails med tequila eller mezcal: Margarita, Tequila Negroni, Oaxaca Old Fashioned.


6. RØD VERMOUTH
Ataman Vermut

Den første flaske i baren, som ikke er spiritus, synes vi bør være en rød (også kaldet sød) vermouth. Man kunne bestemt også argumentere for en tør vermouth, som jo spiller en vigtig rolle i blandt andet en klassisk Martini. Men vi synes alligevel, at den søde giver et lidt større spillerum. Denne udgave kommer fra en af verdens bedste sherry-producenter – og minsandten om de ikke også mestrer vermouthen! Ataman er dyb og fyldig, med en krydret bitterhed der kan matche mørk spiritus som bourbon og lagret rom, men også være yin til en god tonics yang

VERMOUTH & TONIC

Forfriskende, sprød og let bitter tonic fungerer perfekt med vermouthens dybe, mørke og komplekse smag.

Ingredienser

  • 5 cl Ataman Vermut
  • 7-10 cl god tonic, fx Erasmus Bond Dry

Glas: Lowball eller highball.
Garnish: En skive appelsin eller et twist af citronskal og et par gode oliven.

How to: Hæld vermouthen i et glas fyldt med is, top op med tonic og garnish.

Variationer: Prøv at bytte halvdelen af vermouthen ud med tør sherry!

Andre cocktails med vermouth: Negroni, Manhattan, Americano, Vieux Carré.


7. BITTERS
Scrappy's Aromatic Bitters

I gamle dage kaldte man bitters for “bartenderens salt og peber”. Nu er salt bartenderens salt, så bitters er bare… peber. Men det gør dem ikke mindre uundværlige! Prisen kan synes høj for så lille en flaske, men du bruger så lidt ad gangen, at en lille flaske holder meget længe – og prisen per cocktail bliver ganske lav. I de fleste barer er det stadig Angostura (den, der ser ud som om den har sin storebrors etikette på), der regerer, men vi har tabt hjertet til Scrappy’s Aromatic Bitters, som spiller på mange af de samme tangenter – bare lidt smukkere. Brug et par dashes i…

Alle dine cocktails!


8. CURAÇAO
Pierre Ferrand Dry Curaçao

Der findes et hav af forskellige likører, men appelsinlikøren curaçao er af gode årsager én af de mest kendte. Langt den bedste, vi har prøvet, er skabt af Pierre Ferrand, som sammen med cocktailgeniet David Wondrich har udarbejdet en opskrift på ægte Laraha-appelsiner, brandy, cognac, valnøddeskind og svesker. Hele blandingen fadlagres på franske egetræsfade, og det er med til at give en forbløffende kompleksitet, som vi aldrig før har oplevet i curaçao! Prøv den i en…

MARGARITA

Curaçao spiller en lille men afgørende rolle i en klassisk margarita, hvor de fine appelsinnoter elegant væves ind i tequilaens kraftige agavesmag.

Ingredienser

  • 5 cl Tapatio Blanco
  • 2 cl limesaft
  • 1,5 cl Pierre Ferrand Dry Curaçao
  • 0,5 cl sukkersirup
  • En knivspids salt

Glas: Lowball.
Garnish: En skive lime.

How to: Væd kanten af glasset med limesaft og dyp den i salt (kan udelades – eller du kan nøjes med halvdelen af glasset). Shake ingredienserne med af is og si over i glasset med masser af is. Garnish.

Variationer: Uendelige! Margaritaen kan spices op med mezcal, eller du kan droppe curacao til fordel for en anden likør, agavesirup eller honning.

Andre cocktails med Curaçao: Mai Tai, Sidecar, El Presidente.


9. APERITIVO / AMARO
Campari

For mange mennesker kræver Campari og andre medlemmer af amaro-familien (bittersøde, typisk italienske likører) nok en smule tilvænning – ligesom med østers eller røget whisky, er det de færreste som oplever kærligheden ved første sip. Men når først man er bidt af bitter, så er der ingen vej tilbage. Campari er den bitre aperitivo over dem alle, og den rødmer cocktails i så mange afskygninger, at vi – selvom den er listens mest kommercielle flaske – er nødt til at anbefale den i enhver hjemmebar. Det største ikon er nok Negronien. Når klokken slår 17 er der få cocktails, vi hellere ville have i hånden…

NEGRONI

Negronien kunne næppe være hverken lækrere eller lettere! Opskriftens snorlige ratio på 1:1:1 gør, at du på ingen tid og uden internetopslag kan fikse en flydende returbillet direkte til Milanos solbeskinnede fortovscafeer.

Ingredienser

  • 2 cl Edinburgh Gin
  • 2 cl Sød vermouth, fx Ataman Vermut
  • 2 cl Campari

Glas: Vi foretrækker et lowball, men den kan også serveres ”up” i et afkølet coupeglas.
Garnish: En skive eller twist af appelsin. 

How to: Omrør ingredienser med is i en shaker eller et røreglas. Si over i et glas med masser af is. Garnish.

Variationer: Der er utallige muligheder for at tæmme, twiste og tune negronien. Prøv fx at bytte vermouth ud med 2 cl portvin og ½ teskefuld balsamico. Eller byt ginnen ud med mezcal!

Andre cocktails med Campari: Campari & Soda, Americano, Jungle Bird, Boulevardier.


AND BEYOND...

Dermed konkluderes vores 9-flaskers-bar. Men der er naturligvis mange flere flasker, der fortjener din opmærksomhed. Den næste tilføjelse til hjemmebaren kunne fx være rhum agricole, tør vermouth, Benedictine, Maraschino, Chartreuse, diverse former for amari, mere bourbon/rye, lagret tequila, skotsk whisky, vodka, absinthe, mezcal, Suze, sherry, falernum, sloe gin, calvados, Old Tom gin, nocino, cachaca, flere bitters (orange eller Peychaud’s), pisco, Cynar og så videre, og så videre…